Vplyv antibiotík na dojčatá, s ktorým nikto nerátal

Vplyv antibiotík na dojčatá,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-11-28 09:30:00 |

Antibiotiká, podávané dojčatám, zvyšujú šancu na vznik rôznych ochorení v neskoršom živote. Dôvodom je nepriaznivý vplyv liekov na mladý organizmus.

Ak ochorie ešte nedostatočne vyvinutý ľudský organizmus, pomôžu len silnejšie lieky – antibiotiká. Vtedy neostáva nič iné, než nimi začať liečbu, hoci ide o bábätko, ktoré má menej ako dva roky. Vedci z kliniky Mayo prišli na to, že užívanie viacerých antibiotík v mladom veku zvyšuje pravdepodobnosť vzniku rôznych zdravotných problémov v neskoršom živote. Týka sa to detí, ktoré nedosiahli ešte dva roky.

Podľa autorov štúdie, ktorá bola zverejnená v časopise Mayo Clinic Proceedings, je riziko budúcich problémov ešte väčšie, ak dojčatá užívajú viac ako jedno antibiotikum. Údajne môžu neskôr trpieť astmou, sezónnymi alergiami, potravinovými alergiami, problémami s hmotnosťou, obezitou, ekzémami a pod.

Trvalé škody v mikrobióme

Zistili to vedci preskúmaním zdravotných údajov o viac ako 14 500 deťoch z Rochesterovho epidemiologického projektu. Podľa týchto údajov dostalo takmer 70 percent detí najmenej jeden predpis na antibiotiká vo veku do dvoch rokov. Kojenci, ktorí brali viacero druhov týchto silných liekov, mali vysokú pravdepodobnosť vývinu niektorých zo spomínaných zdravotných problémov.

Dôvodom je tvrdenie vedcov, podľa ktorých antibiotiká vplývajú na ľudský mikrobióm. Hoci u dospelého človeka je to na krátky čas, u dojčaťa, ktoré ešte nie je dostatočne vyvinuté, môžu lieky spôsobiť trvalé škody. Ľudský mikrobióm tvoria dobré baktérie, ale i huby a vírusy, ktoré žijú vo vnútri každého človeka.

Bezpečnejšia liečba pre deti

Napriek uvedeným zisteniami hlavný autor štúdie Nathan LeBrasseur zdôrazňuje, že štúdia ukazuje asociáciu, nie príčinnú súvislosť s týmito stavmi. „Tieto zistenia môžu byť impulzom k tomu, zamerať sa na budúci výskum s cieľom určiť bezpečnejšie prístupy k načasovaniu, dávkovaniu a typom antibiotík pre deti v tejto vekovej skupine,“ dodáva LeBrasseur.

Údaje tímu z Mayo Clinic ukazujú nárast počtu týchto prípadov u detí. Zatiaľ však nevedia presne, prečo deti zle reagujú na antibiotiká. Vedci predpokladajú, že pediatri predpisujú antibiotiká pre kojencov s tým, že sú pre ne bezpečné. Doteraz je hlavným problémom, čo sa týka antibiotík, rezistencia na lieky, no toto zistenie by mohlo byť ďalšou diskutabilnou témou.

 

Kým to potvrdia ďalšie štúdie a výskumy, vedci plánujú vytvoriť praktické odporúčania pre lekárov na bezpečnú liečbu mladých pacientov.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia