Cesnak: Kedy môže dieťaťu ublížiť

Cesnak: Kedy môže dieťaťu
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2020-09-26 00:30:00 |

Cesnak by nemal v týchto dňoch, keď sa deti vrátili do škôl a okrem koronavírusu strašia aj rôzne virózy, chýbať v žiadnej domácnosti. Treba ho však vedieť použiť!

Trápi sa aj vaše dieťa s prechladnutím, kašľom, nádchou či chrípkou? Skolila ho črevná viróza alebo sa sťažuje na boľavé ucho? Pri týchto, ale aj pri množstve ďalších zdravotných neduhov by ste mali siahnuť po cesnaku.

Ak ho nepoužívate pre nepríjemný zápach, ktorý po jeho konzumácii cítiť, mali by ste mu túto jednu malú nevýhodu odpustiť a zaradiť ho ako pravidelnú súčasť jedálnička celej rodiny. A to nielen vtedy, keď už bacily zaútočia, ale aj preventívne. Cesnak je totiž jedným z najsilnejších prírodných antibiotík.

Podľa doterajších vedeckých zistení cesnak možno považovať všeobecne za bezpečný a možno ním začať dochucovať pokrmy pre deti už okolo jedného roka. V niektorých kultúrach jeho chuť poznajú dokonca už menšie bábätká, lebo patrí k prvým dochucovadlám, ktoré sa používajú pri zavádzaní tuhej stravy.

Takto cesnak nikdy nepoužívajte

Cesnak nikdy priamo neaplikujte na detskú pokožku. Pediatri upozorňujú na viaceré prípady, keď rodičia použili rozdrvený cesnak priamo na pokožku dieťaťa a výsledkom boli popáleniny druhého stupňa! Ak sa pýtate, prečo by ste vlastne mali prikladať cesnak na pokožku, odpoveďou je napríklad liečba rôznych kožných defektov. Niektorí rodičia prikladajú rozdrvený cesnak na na telo dieťaťa pri znižovaní horúčky. 

Buďte preto pri používaní tohto liečivého zázraku veľmi opatrní, lebo môže prísť k nezvratnému poškodeniu jemnej pokožky.zriedenej forme je však bezpečný.

 

V týchto prípadoch po cesnaku siahnite

1. Črevné ťažkosti:

Cesnak účinne zabíja škodliviny v čreve bez vplyvu na funkčnosť a efektívnosť užitočných mikróbov. Vhodné je pridať trochu rozdrveného cesnaku do nápoja alebo do stravy dieťaťa, aby ste eliminovali črevné baktérie spôsobujúce črevné problémy.

2. Ušné infekcie:

Cesnak má výrazné antibiotické a protizápalové vlastnosti. Jeho účinky pri liečbe ušných infekcií sú vedecky dokázané.Výborne sa osvedčil cesnakový olej.

Vyrobíte ho tak, že do panvice či hrnca vylejete dve šálky olivového oleja, do ktorého vložíte olúpané strúčiky z jednej cesnakovej hlavy a pomiešate. Olej varíme pri strednej teplote až dovtedy, kým si na strúčikoch nevšimnete prvé náznaky hnednutia. Vtedy ho rýchlo odstavte, no olej udržujte v teple ešte ďalšej cca. pol hodiny. Strúčiky vyberte a olej po vychladnutí prelejte do sklenenej nádoby s vekom. Skladujte ho na chladnom mieste, vydrží asi 14 dní. Pri ušnej infekcii ho natierajte prstom okolo vonkajšej časti ucha alebo na miesto, kde je infekcia. Zaberá na začiatku, ak je infekcia rozvinutá, je potrebné navštíviť lekára. Olej možno používať aj ako koreninu pri príprave rôznych jedál.

3. Prechladnutie, kašeľ, chrípka:

Surový cesnak má mnoho liečivých vlastností, ktoré pomáhajú liečiť prechladnutie alebo kašeľ. V týchto dňoch, keď zúri chrípková epidémia, by malo dieťa dostať každý deň v strave strúčik cesnaku. Ideálny je surový. Pripravte hrianky a potrite ich cesnakom, rozdrvte strúčik na cestoviny alebo vyrobte cesnakovú pomazánku. Zápach, ktorý cítiť po jeho požití z úst aj z kože možno zmierniť hryzením petržlenovej vňate.

4. Infikované rany:

Infikované rany často obsahujú škodlivé mikróby. Priložte na postihnuté miesto ZRIEDENÚ cesnakovú šťavu, ktorá napomôže hubeniu mikróbov a pôsobí tiež ako prevencia rizika infekcie. Nikdy nepoužívajte nezriedenú šťavu, ktorá by mohla pokožku dieťaťa podráždiť až popáliť!

5. Kožné defekty:

Cesnak pôsobí ako prírodný čistiaci prostriedok kože. Vždy ho používajte v spomínanej ZRIEDENEJ forme. Potierajte ním vyrážky či bradavice.

6. Trávenie:

Ak budete pridávať cesnak pravidelne do stravy dieťaťa, predídete riziku zažívacích ťažkostí. Cesnak podporuje bezproblémové fungovanie tenkého a hrubého čreva, lieči podráždenie a zápal žalúdočnej sliznice u detí a podporuje trávenie.

7. Astma:

Pre zdravie je vhodné dať si čerstvý, resp. mladý surový cesnak, ktorý spoznáte podľa zeleného pruhu v strede. Pri prejavoch astmy je však nápomocný varený cesnak. Dajte ratolesti vypiť  pohár mlieka s tromi uvarenými strúčikmi cesnaku každý večer pred spaním. Cesnak je výborným pomocníkom pri regulácii astmatických záchvatov.

8. Vysoký krvný tlak:

Cesnak slúži ako naozaj účinný bylinný liek na hypertenziu, teda vysoký krvný tlak u detí. Dôvodom je alicín, ktorý obsahuje. Ten pomáha minimalizovať zhlukovanie krvných doštičiek a pôsobí proti trombóze.

9. Rakovina:

Aj v tomto prípade oceníme silu alicínu, ktorý dokáže spomaliť rast nádorových buniek. Je silným antioxidantom. Cesnak ako taký výrazne posilňuje imunitu.

Cesnak je pre deti bezpečný, treba im ho však dopriať v zodpovedajúcej dávke. Nemali by ho jesť ráno nalačno, aby im nespôsobil kŕče. Ideálnym množstvom je 1, maximálne 2 strúčiky denne, u dospelých by mali byť aspoň 3. Ak chcete využiť zdravotné účinky naplno, doprajte si surový cesnak. Ideálne je rozkrojiť alebo podrviť ho asi 10 minút pred konzumáciou alebo pred varením, aby sa mohli uvoľniť všetky liečivé látky, najmä alicín. Nepoužívajte kovové, ale keramické či plastové nože a nástroje. Pri príprave pokrmov obsahujúcich cesnak ho povarte len krátko. Vhodné je pridávať ho až na konci.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia