Zaspí vaše dieťa hocikedy a hocikde? Môže to byť vážne!

Zaspí vaše dieťa hocikedy
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-07-13 00:30:00 |

Je prirodzené, že ak máte čas a pokoj, dáte si počas dňa „dvacku“. Odborníci to priam odporúčajú! No čo ak vaše dieťa začne zaspávať počas rozprávania, na vyučovaní či dokonca pri činnosti, ktorú naozaj miluje?

Narkolepsia je porucha spánku a ide o chronickú neurologickú poruchu. Ochorenie postihuje centrálnu nervovú sústavu, a to konkrétne mozgové riadiace centrum pre proces zaspávania, ako aj zobúdzania. Počas dňa sa tento syndróm prejavuje extrémnou ospalosťou. Človek náhle upadá do spánku, pričom nie je možné vôľou tento stav potlačiť. Nebezpečné na tejto chorobe je, že fázy náhleho spánku počas dňa prídu bez akéhokoľvek varovania. Tieto záchvaty nie je možné vôľou ovládať a môžu prísť počas akejkoľvek činnosti - v domácnosti, v obchode, pri chôdzi, pri nakupovaní či pri rozhovore, ale aj v práci. A tým sa výrazne sa narúša kvalita života človeka. 

Narkolepsia nie je časté ochorenie, prejavuje sa najčastejšie v období dospievania s vrcholom medzi 35. a 40. rokom života. V starobe dochádza k jej utlmovaniu. K jej vzniku prispieva, aj keď len čiastočne, dedičnosť. Väčší sklon k ochoreniu je aj na základe prítomnosti určitých génov. Narkolepsia nie je psychiatrická porucha, nezapríčiňuje ju depresia, únava alebo epilepsia. Predpokladá sa, že problém má základy v mozgu na úrovni hypotalamu. Mnoho prípadov narkolepsie má na svedomí nedostatok chemickej látky v mozgu nazývanej hypocretín (tiež známy ako orexín), ktorý reguluje spánok. Tento nedostatok sa považuje za dôsledok toho, že imunitný systém mylne útočí na časti mozgu, ktoré produkujú hypokretín. Nedostatok hypokretínu však nie je príčinou vo všetkých prípadoch.

Prvé príznaky začínajú obvykle v období detstva a postupne naberajú na intenzite. Okrem náhlych záchvatov spánku sa pridružujú aj iné symptómy. Ide napríklad o poruchy vedomia, vypadávanie predmetov z rúk a časté pády v dôsledku podlomenia nôh. Ochorenie sa prejavuje aj spánkovou obrnou, čiže ochrnutím svalov počas záchvatu spánku, takže človek nie je schopný pohybu. Počas záchvatu sa môžu objaviť rôzne halucinácie, v niektorých prípadoch sa medzi prejavmi ochorenia vyskytuje aj agresivita, hyperaktivita u detí, u dospelých sú časté depresie a počas noci trpia ľudia nepokojným spánkom a často aj nočnými morami.

Príznaky narkolepsie:

  • nadmerná denná spavosť
  • kataplexia, strata svalového napätia, zväčša stav trvá sekundy a maximálne 2 minúty
  • strata schopnosti rozprávať, ľudovo aj strata reči
  • rôzne grimasy tváre
  • pokles hlavy

Možné spúšťače

Riziko narkolepsie môže zvýšiť množstvo faktorov či autoimunitný problém. Spúšťačom taktiež môže byť dedičná genetická chyba, hormonálne zmeny počas puberty alebo menopauzy, veľký psychologický stres, náhla zmena v spánkových schémach či infekcia.

Diagnostika

Ochorenie sa objavuje už počas detstva a dospievania, pričom začína neurčitými príznakmi a zvýšenou ospalosťou. V detskom veku sa pridružujú aj hyperaktivita či syndróm nepokojných nôh. V dospelosti môže byť prítomná depresívna porucha alebo aj agresivita.

Ochorenie sa diagnostikuje na základe anamnézy. Avšak, keďže počiatočné príznaky nie sú ešte veľmi intenzívne a určité, choroba sa môže rozvíjať pomerne dlhú dobu. Na presné určenie diagnózy je treba aj iné odborné vyšetrenia, a to pomocou EEG (elektrická aktivita mozgu) a EMG (svalové napätie a signály v svalstve).

Obmedzuje narkolepsia život?

Záchvat narkolepsie nastupuje nekontrolovane a nedá sa vôľou vôbec ovplyvniť. Predstavte si, že prechádzate cez priechod pre chodcov a odrazu sa váš život v strede cesty zastaví. Toto ochorenie je v podstate veľmi nebezpečné, až život ohrozujúce. Bohužiaľ neexistuje žiadny špecifický liek na narkolepsiu, ale môžete ju a minimalizovať jej vplyv na váš každodenný život.

Ako?

  • Dbajte na časté krátke zdriemnutia - rovnomerne ich rozmiestnite po celý deň; praktický lekár alebo špecialista na spánok vám môže pomôcť naplánovať rozvrh, ktorý sa hodí k vašim ďalším činnostiam
  • Dodržujte spánkový režim.
  • Pred spaním relaxujte a miestnosť si vyvetrajte
  • Vyhnite sa kofeínu

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: mayoclinic.org, nhs.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia