Máte doma malého valibuka? Možno má Cushingov syndróm

Máte doma malého valibuka?
Ilustračné foto
Zdroj: en.wikipedia.org
2020-05-18 00:30:00 |

Ak máte doma malého jedáčika, do istej miery je to fajn. No čo ak začne nekontrolovateľne priberať? Môže ísť o chorobný stav, ktorý treba riešiť!

V posledných rokoch sa neustále hovorí o epidémii detskej obezity. Viac ako 99% obéznych detí získava svoje nelichotivé proporcie vďaka nezdravému životnému štýlu – veľa sladkého a minimum pohybu. Aj keď sa niektorí rodičia snažia svoje rodičovskej „prešľapy“ zviesť na chorobu, takých, ktoré majú za dôsledok výraznú nadváhu, nie je veľa a zvyčajne patria skôr medzi zriedkavé ochorenia.

Takým ochorením je Cushingov syndróm, ktorý býva na rozdiel od bežnej detskej obezity sprevádzaný spomalením rastu. Má na svedomí výrazný nárast hmotnosti u detských či dospelých pacientov. Táto vcelku vzácna choroba má bohužiaľ dopad nielen na samotný vzhľad postihnutého dieťaťa, ale zásadným spôsobom ovplyvňuje aj jeho zdravotný stav, a to pochopiteľne negatívne!

Príčiny a prejavy Cushingovho syndrómu

Za vznikom Cushingovho syndrómu stojí dlhodobá nadprodukcia hormónu, zvaného kortizol, ktorý produkujú nadobličky. Zvýšená produkcia tohto hormónu býva zapríčinená nezhubným alebo bohužiaľ aj zhubným nádorom (zvyčajne podmozgovej žľazy alebo nadobličiek).

Ďalšou príčinou vzniku syndrómu býva, a to najmä u dospelých, dlhodobá liečba iného ochorenia glukokortikoidmi. U malých detí sa syndróm manifestuje predovšetkým ako tzv. Centrálna obezita, pri ktorej sú končatiny, na rozdiel od bacuľatého trupu, šije a tváre nápadne tenké.

V detskom veku sprevádza obezitu spomalenie rastového tempa. Tvárička býva nápadne zaguľatená, na brušku sa tvoria červené strie a často sa tvoria modriny. Medzi ďalšie prejavy môžu patriť rôzne infekcie kože, opakujúce sa infekčné ochorenie, osteoporóza, depresie a mnohé ďalšie nepríjemné symptómy.

Diagnostika a liečba choroby býva mnohokrát neľahká. Stanovenie správnej diagnózy môže od prvých symptómov trvať v niektorých prípadoch aj niekoľko mesiacov až rokov. Počiatočné symptómy môžu byť nenápadné, nešpecifické a ľahko zameniteľné s príznakmi iné choroby. No aj takto sa môže ochorenie diagnostikovať.

  • 24-hodinový test na kortizol v moči zadarmo: Pri tomto teste si musíte zachytávať moč počas 24 hodín. Hladiny kortizolu sa potom testujú.
  • Meranie kortizolu v slinách: U ľudí bez Cushingovho syndrómu klesá hladina kortizolu večer. Tento test meria hladinu kortizolu vo vzorke slín, ktorá bola odobratá neskoro v noci, aby sa zistilo, či sú hladiny kortizolu príliš vysoké.

Strava s Cushingovým syndrómom

Aj keď zmeny stravovania nevyliečia stav vášho drobca, môžu pomôcť udržať hladiny kortizolu v norme a tak zabrániť komplikáciám. Ponúkame pár stravovacích tipov:

  • Sledujte príjem kalórií u vášho dieťaťa. Sledovanie príjmu kalórií je dôležité, pretože prírastok na hmotnosti je jedným z hlavných príznakov Cushingovho syndrómu.
  • Sledujte hladinu cukru v krvi. Cushingov syndróm môže viesť k vysokej hladine glukózy v krvi, takže sa snažte, aby vaša ratolesť nejedla potraviny, ktoré môžu spôsobiť zvýšenie hladiny cukru v krvi. Podávajte drobcovi zeleninku, ovocie či ryby.
  • Uistite sa, že váš drobec má dostatok vápnika a vitamínu D. Cushingov syndróm môže oslabiť vaše kosti, čo vám môže spôsobiť zlomeniny. Vápnik a vitamín D môže pomôcť posilniť kosti.

Cushingov syndróm a ďalšie „ťažké fakty" o nepríjemnej chorobe:

  • Pozor! Na rozdiel od bežnej obezity býva Cushingov syndróm sprevádzaný spomalením rastu.U obézneho dieťaťa je teda vždy nutné sledovať nielen nárast hmotnosti, ale i rastovú krivku.
  • Kým v predpubertálnom období bývajú postihnutí najmä chlapci, v dospelosti býva medzi chorými viac dievčat a žien.
  • Choroba sa neviaže k určitému veku, môže sa rozvinúť kedykoľvek.
  • Úspešnosť liečby sa odvíja, podobne ako u iných závažných chorôb, od včasnosti diagnózy. Liečba je podľa primárnej príčiny buď operatívna alebo medikamentózna.
  • Hlavnou príčinou rozvinutie príznakov Cushingov syndrómu u dospelých jedincov býva predovšetkým dlhodobá liečba pomocou glukokortikoidov.

Fotogaléria

en.wikipedia.org
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: healthline.com, nhs.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia