Chybné držanie tela a skolióza: Najhoršie sú na tom deti v tomto veku

Chybné držanie tela a
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-04-28 18:00:00 |

Nie je to iba estetický, ale aj zdravotný problém. Za uplynulé tri roky počet detí s deformitami chrbtice pritom opäť narástol.

Chybné držanie tela v detskom veku ovplyvňuje nielen genetický faktor, ale aj vývojový, kam patrí napríklad adolescentný vek, enormný nárast do výšky, obezita či nosenie školskej tašky. Ďalším faktorom je záťažový, ktorý je spôsobený tým, že deti majú príliš málo, alebo naopak príliš veľa pohybu. Ako skonštatovala hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková, ak viacero z týchto faktorov pretrváva, má to negatívny dopad na chrbticu, kĺbny a svalovo-šľachový aparát detí. Najčastejšie sa s týmto problémom stretávajú odborníci u detí vo veku 10 až 15 rokov.

Existuje prevencia?

„Dôležité je nabádať deti k napriameniu tela a zvoliť vhodné športové aktivity, ako je plávanie, turistika, jazda na koni, bicyklovanie či beh. Vhodné je tiež zamerať sa na obuv a na náplň školských tašiek,“ radí fyzioterapeutka Zuzana Urbanová.

Netreba sa spoliehať iba na "domácu liečbu", ale mali by ste vyhľadať odborníkov, ktorí odporučia najvhodnejšie riešenie pre konkrétne dieťa. Ingrid Dzurňáková, primárka oddelenie fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie levočskej nemocnice patriacej do skupiny Agel, vysvetľuje, že po dôkladnom vyšetrení fyziatrom sa deťom stanoví program s procedúrami, ktoré zahŕňajú okrem podávania lavatermu, teda teplého obkladu, masáží aj cvičenia zamerané špeciálne na danú problematiku. Deti a ich rodičia následne absolvujú inštruktáž aj pre domáce cvičenie.
      

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia