KORONAVÍRUS Rodičia na pohotovosti nepriznali, že dieťa môže mať koronavírus

KORONAVÍRUS Rodičia na pohotovosti
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-03-09 09:05:10 |

Nezodpovednosť niektorých ľudí nepozná hraníc. Lekár Peter Visolajský pred niekoľkými hodinami napísal, že ošetroval dieťa, ktoré možno trpí koronavírusom.

„Toto bude nasrdený status a som plný hnevu. Musím to však napísať, aby som možno ochránil inych,“ znejú slová lekára, ktorý je zároveň predsedom Lekárskeho odborového združenia. Ako priblížil, okolo polnoci prišiel rodič s dieťaťom v horúčkach na pohotovosť vo Fakultnej nemocnici v Nitre a nepriznal, že sa pred pár dňami vrátili z lyžovačky v Taliansku. „Vyšetrujem dieťa, horúčka, kašle, pýtam sa: cestovali ste? Ticho... uprene sa zahľadím na rodiča... no áno, lyžovať, ticho.... neboli ste v Taliansku??? Ticho...Boli,“ opísal nahnevaný Visolajský to, ako musel zisťovať pravdu, ktorú sa rodičia snažili zamlčať. Z lyžovačky sa vrátili pred 14 dňami a obaja rodičia boli na koronavírus testovaní, dieťa však nie. Namiesto toho, aby mu dali tiež na infekčnom oddelení urobiť testy, vybrali sa na pohotovosť, kde mohli ohroziť iných pacientov, ale tiež lekárov, sestry a iný personál.

Visolajský apeluje na všetkých, ktorí cestovali a majú zdravotné problémy, aby to nezatajovali a neohrozovali ostatných okolo seba svojím nezodpovedným správaním.

Lekár aj sestra po tejto nepríjemnej udalosti s nezodpovednými rodičmi museli zostať v domáej karanténe. V tomto prípade dopadlo všetko dobre, výsledky dieťaťa boli nakoniec negatívne a lekár môže opäť ordinovať.

V prípade, že máte vy alebo dieťa vysokú horúčku, kašlete, dusíte sa alebo máte iné príznaky, ktoré by mohli poukazovať na podozrenie na koronavírus, nechoďte do čakárne k lekárovi, kontaktujte ho telefonicky alebo využite novú infolinku 0800 221 234, na ktorej sú odborníci k dispozícii 24 hodín denne.

Cestovateľskú anamnézu zatajili aj v Košiciach-Šaci

Podobne nezodpovedný prípad sa odohral v nedeľu podvečer aj v nemocnici v Košiciach-Šaci, kde hospitalizovali seniora s dýchacími problémami. Príbuzná tvrdila, že spadol z rebríka, nikam necestoval a ani nebol v kontakte s nikým, kto cestoval do oblastí ohrozených koronavírusom. O pár hodín sa však ozvala ďalšia príbuzná, ktorá priznala, že muž, ktorý pomoc privolal, bol v Benátkach a to dokonca s pacientom 0 z Bratislavy, u ktorého sa koronavírus potvrdil minulý týždeň. Nemocnica musela rýchlo zareagovať, krátky čas fungovala v obmedzenom režime, lebo prijímali opatrenia spojené s prítomnosťou pacienta podozrivého z koronavírusovej infekcie. Stav senoira je veľmi vážny.

Zodpovednosť je to, čo je v týchto dňoch najdôležitejšie. Myslite nielen na seba, ale aj na svoju rodinu, no i ostatných ľudí a zdravotnícky personál. Čím zodpovednejšie sa budeme správať, tým skôr sa nám podarí hrozbu šírenia koronavírusovej infekcie potlačiť.


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia