Ako docieliť, aby sa ochorenie dýchacích ciest ďalej nerozvinulo? Zastavte ho v počiatku

Ako docieliť, aby sa
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-02-27 14:30:37 |

Tešíme sa už z prvých hrejivých lúčov, no zima ešte nepovedala posledné slovo. Ľahko sa môže stať, že aprílovú Veľkú noc strávime v kabátoch.

Minulý rok bola extrémne chladná aj veľká časť mája! Virózy a ochorenia dýchacích ciest sú preto večnou a stále aktuálnou témou. Nenechajte si nimi pokaziť jar.

Niečo na mňa lezie...

Určite ten stav dôverne poznáte. Nie je vám vyslovene zle, ale nie je vám ani dobre. Začína sa to častejším fúkaním nosa, nenápadným škriabaním v hrdle, blížiacu sa nádchu okamžite „vidno na očiach“. Na tieto varovné signály existuje jediná odpoveď: minimálne trojdňový pokoj na lôžku, veľa veľa tekutín a správne podporné prostriedky, ktoré imunite pomôžu s infekciou zabojovať.

Na začiatku celej obrannej reakcie je útok vírusov alebo baktérií, ktoré sa do vnútra ľudského tela dostanú jednoducho, napríklad dýchacími cestami. Ako prvá sa v tele po takomto napadnutí aktivuje tzv. nešpecifická imunita. Reakcia je skutočne rýchla – organizmus sa votrelca dokáže zbaviť v priebehu niekoľkých desiatok minút. Na drvivú väčšinu vírusov to však nestačí a naše telo musí použiť zbrane silnejšieho kalibru – tzv. špecifickú imunitnú reakciu, ktorá už trvá niekoľko dní a imunitný systém sa musí poriadne zaktivovať. Práve v tejto fáze je potrebné účinne zakročiť, zabojovať čo najviac už pri prvých príznakoch a nedať tým prípadnému ochoreniu žiadnu šancu. Vhodné sú niektoré rastlinné lieky, ktoré zoženiete v lekárni aj bez lekárskeho predpisu. Liek rastlinného pôvodu má tú výhodu, že nezaťažuje organizmus a na rozdiel od mnohých syntetických liekov je výskyt nežiaducich účinkov minimálny. 

V presile nad baktériami

Infekcie horných dýchacích ciest sú až v 90% prípadov spôsobené respiračnými vírusmi. Iba zvyšných 10% tvoria bakteriálne infekcie, ktoré je potrebné liečiť antibiotikami. Odborníci hovoria jasne – nadmerné užívanie antibiotík znižuje imunitu organizmu a môže spôsobiť vznik rezistencie. To znamená, že ak pacient skutočne vážne ochorie na bakteriálnu infekciu, môže sa ľahko stať, že budú neúčinné. Antibiotiká sa predpisujú príliš často a veľakrát zbytočne. Nie sú za každú cenou správnou voľbou, najmä v prípadoch, ak ide o vírusové ochorenie, ktoré sa dá podchytiť včas, už pri prvých príznakoch.

Alternatívou v prípade vírusových ochorení môžu byť rastlinné lieky, ktoré účinne pôsobia v skorých štádiách ochorenia a zbytočne nezaťažujú organizmus. Obsahujú špecifické výťažky, ktoré chránia dýchacie cesty pred útokom vírusov i baktérií, pomáhajú odstraňovať už vzniknutý hlien a v neposlednom rade zvyšujú aktivitu imunitného systému. K jedným z účinných látok patrí extrakt z juhoafrickej pelargónie – muškátu. Kvapalný extrakt je dostupný vo forme kvapiek (vhodné už pre deti od jedného roka), sirupu alebo tabliet. Obsahuje ho napríklad Kaloba, voľne dostupný rastlinný liek. Účinne pomáha aktivovať vlastný imunitný systém v boji s akútnymi respiračnými chorobami.

Najčastejšie sa stretávame s bežnou nádchou, prechladnutím a kašľom. Ako si najlepšie poradiť pri týchto ťažkostiach?

  • kašeľ je možné liečiť aj doma, symptomaticky podľa charakteru. Kašeľ je reflexný jav, pomocou ktorého sa spontánne očisťujú dýchacie cesty. Pokiaľ zakašlete sem-tam, doslova niekoľkokrát za deň, nie je nutné ihneď bežať k lekárovi. Kašeľ riešime s odborníkom vtedy, ak sa z občasného zakašľania vyvinie do neutíchajúceho stavu, a napriek užívaniu primeraných prostriedkov neprejde do 10 dní.
  • Viete vlastne rozlíšiť suchý od vlhkého? Existuje jednoduchý trik. Pointa je v tom, že ak máte nádchu a „chrchlete", ide o kašeľ vlhký. Ak nie je prítomné „chrchotanie“ a pocit zahlienenia, ide o suchý kašeľ. Pri vlhkom kašli (zvykne sa označovať aj produktívny) vykašliavame hlieny, čiže doslova „chrchleme". Pokiaľ si nie ste istí, treba navštíviť lekára, obzvlášť u deti.
  • Suchý kašeľ býva najmä na začiatku ochorenia dýchacích ciest. Dýchaciu trubicu čosi dráždi a reaguje kašľom, ktorý je dusivý a je ťažké sa pri ňom vôbec nadýchnuť.  Po niekoľkých dňoch sa obyčajne mení na vlhký kašeľ, spojený s vykašliavaním.
  • Kašeľ často sprevádza bolesť hrdla. Pomáhajú aj babské recepty, napríklad citrónová šťava rozmiešaná s kryštálovým cukrom. Štípe, ale účinkuje výborne, podávajte ju po lyžičkách. Obviažte si krk šatkou, prípadne ju predtým nahrejte. Dobre pôsobí aj cibuľový sirup s medom a bylinkové čaje, či kloktanie soľou.
  • Keby len kašeľ a boľavé hrdlo...ale ak sa k tomu pridá nádcha, hotová katastrofa! Klasická nádcha by mala prejsť do týždňa. Lieky ako také na ňu neexistujú – iba tie, ktoré zmiernia príznaky. Po prvých 2-3 urputných dňoch nastáva mierna úľava. Do siedmych by ste mali byť fit. Ale iba za predpokladu, že si doprajete niekoľko dní oddychu, pobyt v teple, veľa tekutín a vitamínov.
  • Pri nádche, prechladnutí a kašli sa odporúča aj inhalácia. Stačí vám ku nej minerálna voda, ktorú nalejete do inhalátora. Vdychovaný aerosól pomáha skvapalňovať hlien, ktorý sa tým pádom ľahšie vykašliava. Inhalovanie výborne pomáha aj na opuchnutú nosovú sliznicu a opäť je to riešenie bez chémie.


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia