Antibiotiká: Mýty a fakty, ktoré by vás mohli zaujímať

Antibiotiká: Mýty a fakty,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-02-26 00:30:40 |

Raz ich aj vaše dieťa pravdepodobne bude potrebovať. Antibiotiká často vzbudzujú vášnivé diskusie a majú svojich odporcov.

Kým väčšina lekárov i rodičov sa im vyhýba, nájdu sa aj takí "experti", ktorí ich chcú pre urýchlenie priebehu choroby predpísať aj na virózu. Čo je mýtus a čo fakt?

1. Mýtus: Antibiotiká stačí užívať do vymiznutia príznakov choroby

Lekári tradične jednohlasne tvrdia, že pacienti by mali dokončiť celý cyklus antibiotík podľa predpisu, teda doužívať lieky do konca, aj keď príznaky vymiznú. Nedávna štúdia v Medical Journal of Australia priniesla diskusiu o hlavnom princípe používania antibiotík. Väčšina antibiotík mikróby priamo nezabíja, ale zastavuje ich rast. Keď sa lieky vysadia príliš skoro, mikróby sa spamätajú a začnú znova rásť. Preto sa užívajú aspoň týždeň. Existujú ale výnimky, o ktorých vás lekár vždy informuje.

2. Mýtus: Penicilín už dávno nezaberá, navyše sú naň často alergie

V prípade klasických detských angín zaberá takmer vždy a má minimálne vedľajšie účinky. Vyrážka počas užívania penicilínu môže byť spôsobená samotnou chorobou, nie alergiou. Prípadnú alergiu môžete zistiť špeciálnymi testami v ambulancii u alergológa. Známky a príznaky alergie na penicilín sa často vyskytujú do jednej hodiny po užití lieku. Môže ísť o: kožnú vyrážku, žihľavku, svrbenie, horúčku, opuch, lapanie po dychu, sipot, svrbiace a vodnaté oči.

3. Pravda: Antibiotiká nefungujú na všetko

Antibiotiká bojujú s bakteriálnymi infekciami, ale nebudú pôsobiť proti vírusovým infekciám. To znamená, že nie sú účinné proti chrípke alebo bežnému prechladnutiu. V prieskume v roku 2012 jeden z troch opýtaných respondentov veril tomu, že antibiotiká účinne pôsobia proti prechladnutiu.

4. Pravda: Užívanie nepotrebných antibiotík môže spôsobiť viac škody ako úžitku

Tu je najväčší problém s nadmerným užívaním antibiotík. Baktérie sa prispôsobujú. Stávajú sa rezistentnými na lieky, čo sťažuje liečbu. Baktérie odolné voči liekom sťažujú hľadanie ďalších účinných liekov, ak čelíte naozaj vážnej infekcii.

5. Pravda aj mýtus: Po dobu užívania antibiotík musí byť dieťa zatvorené doma

Keď sa po dvoch až troch dňoch užívania antibiotík dieťa cíti dobre, nie je nutné zostávať doma. Bez obáv môžete ísť von napríklad s kočíkom, ale NIE do kolektívu, na nákupy alebo na návštevu. A nezdržiavať sa na slniečku. Niektoré lieky môžu zvýšiť citlivosť na teplo a slnečné žiarenie, takže buďte opatrní. Užívanie antibiotík môže spôsobiť vznik bolestivých alebo svrbivých vyrážok, ktoré vedú k pľuzgierom či rýchle spálenie pokožky.

6. Pravda: Antibiotiká účinkujú ihneď

Keď dieťa dostane prvú dávku antibiotík a za pár hodín nemá teplotu, je to náhoda? Nie. Antibiotiká začnú fungovať hneď, ako ich začnete užívať aj keď sa hneď nemusí váš drobec cítiť lepšie. Keď naopak lieky nezačnú pôsobiť ani po 72 hodinách od začiatku liečby, je na zváženie ich zmena alebo hospitalizácia.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: healthline.com, consumerreports.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia