Hydrocefalus u detí: Môže sa týkať aj toho vášho!

Hydrocefalus u detí: Môže
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-10-14 00:30:48 |

Keď sa povie hydrocefalus, čo vám napadne? Neprirodzene veľká hlavička dieťaťa. Je to tak?

Hydrocefalus je stav, keď sa v lebke hromadí mozgomiešna tekutina a spôsobuje opuch mozgu. V dôsledku hromadenia tekutín tak môže dôjsť k poškodeniu mozgu, čo môže viesť k vývojovým, fyzickým a intelektuálnym poruchám. Tento stav si vyžaduje okamžitú liečbu, aby sa zabránilo vážnym komplikáciám. Hydrocefalus sa vyskytuje ako u detí, tak aj u dospelých nad 60 rokov, ale môžu ho získať aj mladí ľudia. Národný inštitút neurologických porúch a mozgovej mŕtvice (NINDS) odhaduje, že s hydrocefalom sa narodí 1 až 2 deti z každých 1 000 detí.

Čo spôsobuje hydrocefalus? Mozgomiešna tekutina (CSF) sa vytvára vo vnútri komôr a následne opúšťa mozog. Je potrebná na prenos živín do mozgu a odstraňuje z neho odpad. Za určitých podmienok sa ale CSF ​​v mozgu zvyšuje a ostáva tam.

Množstvo CSF ​​sa môže zvýšiť, keď:

  • sa vyvíja blokáda, ktorá zabraňuje normálnemu toku CSF
  • sa znižuje schopnosť krvných ciev CSF absorbovať
  • mozog vytvára nadbytočné množstvo

Druhy hydrocefalu

Hydrocefalus klasifikujeme podľa niekoľkých hľadísk. Prvým je, v ktorej fáze života vzniká - rozlišujeme hydrocefalus vrodený (s tým sa už bábätko narodí) a získaný.

Vrodený hydrocefalus vzniká v spojení s poruchou vývoja centrálnej nervovej sústavy alebo v spojení s genetickými vadami, vzácnejšie pri vrodených infekciách získaných od matky počas tehotenstva. Najčastejšími pôvodcami vrodených infekcií je syfilis, toxoplazmóza, HIV, chlamydia trachomatis, rubeola (ružienka) či herpes simplex vírus. Na vrodený hydrocefalus sa spravidla príde ešte pred narodením bábätka, pretože vo väčšine prípadov mamy podstupujú pravidelná ultrazvukové, tzv. screeningové vyšetrenie, kde je už zrejmé neúmerné zväčšovanie mozgových komôr ako príznak hydrocefalu.

Získaný hydrocefalus vzniká u novorodencov a dojčiat najčastejšie ako následok krvácanie (to býva u nedonosených novorodencov narodených pred 34. týždňom) alebo infekcie (po prekonaných celkových infekciách po narodení, opäť je to oveľa častejšie u nedonosených detí).

Príznaky hydrocefalu u detí

Hydrocefalus môže spôsobiť trvalé poškodenie mozgu, preto je dôležité, aby ste rozpoznali príznaky tohto stavu a vyhľadali lekársku pomoc. Tento stav je častejší u detí, ale môže postihnúť ľudí všetkých vekových skupín.

Medzi prvé príznaky hydrocefalu u dojčiat patrí vydutá fontanela, rýchle zvýšenie obvodu hlavy, záchvaty, extrémne rozčúlenie, zvracanie, nadmerná ospalosť či nízky svalový tonus a sila. Tieto príznaky u dojčiat nepodceňujte a kontaktujte lekára.

Tak isto aj u batoliat, predškolákov a školákov, ak spozorujete zmeny osobnosti a zmeny v tváričke, skrížené oči, bolesti hlavy, svalové kŕče, oneskorený rast, ťažkosti s jedlom, extrémnu ospalosť, podráždenosť, stratu koordinácie, stratu kontroly nad močovým mechúrom, väčšiu ako normálnu hlavu, zvracanie alebo nevoľnosť, záchvaty či problémy s koncentráciou, okamžite navštívte lekára.

Ako sa diagnostikuje hydrocefalus?

Možností na diagnostiku tejto vážnej choroby je viac ako dosť. Ak máte podozrenie u vášho drobca na hydrocefalus, lekár vykoná fyzické vyšetrenie. Zväčša sa kontrolujú zapadnuté oči, pomalé reflexy, vydutá fontanela a obvod hlavičky. Dá sa vyšetriť aj ultrazvukom pre bližší pohľad na mozog. No tento typ ultrazvuku je možné vykonať iba u detí, ktorých fontanela je stále otvorená. Ďalšími možnosťami vyšetrenia sú magnetická rezonancia (MRI) a počítačová tomografia (CT), obe pomôžu odhaliť nadmerné množstvo mozgomiešneho moku. 

Liečba hydrocefalu

Treba dodať, že na starostlivosti o detského pacienta sa podieľa pediater, detský neurológ, detský neurochirurg, rehabilitačné lekár, fyzioterapeut a ďalší odborníci. Hydrocefalus môže byť fatálny, ak sa nelieči. Liečba nemusí zvrátiť poškodenie mozgu, ku ktorému už prišlo, no cieľom je zabrániť ďalšiemu poškodeniu mozgu.

Najčastejším druhom liečby je chirurgické riešenie zavedením drenáže, ktorá odvedie CSF preč z hlavičky cez drén do bruška a mozgovomiešny mok sa tak v brušnej dutine vstrebe. Všetky súčasti drenážneho systému sú schované pod kožou, čím je zaistené, že nie je prakticky nič vidieť, deti sú ušetrené posmechu či nepríjemných pohľadov okolia.

Dá sa zabrániť hydrocefalu?

Nemôžete zabrániť hydrocefalu, ale môžete znížiť riziko nákazy. Počas tehotenstva sa uistite, že prenatálna starostlivosť je dobrá a lekár má o vašom stave naozaj prehľad. To vám môže pomôcť znížiť pravdepodobnosť predčasného pôrodu, ktorý tiež vedie k hydrocefalu. Taktiež očkovanie môže pomôcť predchádzať chorobám a infekciám spojeným s hydrocefalom. Pravidelné vyšetrenia vám tiež môžu zabezpečiť okamžitú liečbu chorôb alebo infekcií, ktoré by vás mohli vystaviť riziku hydrocefalu.

Pri jazde na bicykli hrozí pád a úraz hlavy, ktorý môže byť veľmi nebezpečný. Vždy dávajte deťom prilby. Riziko poranenia hlavy tak môžete niekoľko násobne znížiť. A nezabúdajte, malé deti v autosedačke vždy priviažte! 

Prečítajte si tiež:

 

Skleróza multiplex sa môže týkať aj malých detí: Toto sú príznaky

Ako súvisí mesiac narodenia s ADHD?

 

 


Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: healthline.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia