Mumps: Spoznajte hlavný príznak tejto "zabudnutej" choroby

Mumps: Spoznajte hlavný príznak
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages
2019-10-07 00:30:20

Už roky sú proti tejto chorobe očkované, no v ére odmietania očkovania nie je vylúčené, že sa mumps môže objaviť. V čom je nebezpečný?

Mumps je vírusové ochorenie, ktoré postihuje najmä staršie deti a to vo veku od 10 do 14 rokov. Môžu ho dostať aj dospelí, u ktorých má ochorenie komplikovanejší priebeh a môže mať dopad aj na plodnosť. Dokonca sa môž objaviť aj u tých, ktorí boli zaočkovaní. Vo veľmi malom percente prípadov bohužiaľ vakcína nefunguje tak, ako by mala. Dôvodom môže byť nevhodné skladovanie alebo transport vakcíny, prípadne to, že si imunitný systém nevytvorí dostatok protilátok.

Ide o akútny zápal slinných žliaz. Tento vírus sa ľahko šíri a to prostredníctvom infikovaných slín. Ak nieje vaša imunita dostatočne silná, mumps môžete dostať aj vdýchnutím mikročastíc, ktoré infikovaná osoba vypustila do ovzdušia kýchnutím alebo kašľaním. A ak sa napijete z pohára či najete z taniera po niekom, kto má mumps, veľmi ľahko sa infikujete tiež. Inkubačná doba tohto vírusu sa pohybuje od 2 do 3 týždňov.

Aké sú hlavné príznaky?

Jedným z hlavých príznakov môže byť pripuchnuté líce, teda zväčšenie príušných a podčeľustných žliaz, ktoré sú pri dotyku a pri žuvaní bolestivé. Vznikne tzv, škrečkovitá tvár. I keď ide o najjasnejší príznak, nemusí sa objaviť. Ďalej sa vaša ratolesť môže sťažovať na bolesti svalov, nechutenstvo, nevoľnosť, bolesti hlavy a môže mať zvýšenú teplotu. Ak tieto príznaky spozorujete, navštívte lekára. Samotná choroba síce až taká vážna nie je, no lepšie je dohodnúť sa s lekárom, lebo laik sám nemusí rozoznať, o aké ochorenie presne ide a hrozí tiež nakazenie nezaočkovaných detí v čakárni. Mumps môže tiež často spôsobiť komplikácie a to zápal semenníkov alebo vaječníkov, pankreasu či mozgových blán.

Liečba

Pri liečbe je dôležitý pokoj, diéta s nízkym obsahom tuku a lieky na zníženie teploty. Pacient je infekčný 3 až 5 dní pred nástupom príznakov a potom po prepuknutí ochorenia minimálne ešte týždeň.

Prevencia

Najlepšou prevenciou je nielen správna životospráva, otužovanie, pravidelné prechádzky na čerstvom vzduchu, kvalitný spánok či časté vetranie miestnosti, ale najmä očkovanie. Očkovacia látka proti osýpkam, mumpsu a ružienke (MMR) je súčasťou povinného očkovania. Základné očkovanie sa vykonáva medzi 13.-18. mesiacom života dieťaťa. Preočkovanie sa robí vo veku od 5. až 6. roku dieťaťa. 

Mumps v tehotenstve

Aj počas tehotenstva môžu mumps znamenať veľký problém. Vakcína nie je vhodná pre tehotné ženy, mohla by totiž narušiť ich imunitný systém. Prekonanie mumpsu v prvom trimestri zvyšuje riziko potratu, neskôr predčasného pôrodu. 

Prečítajte si tiež:

Molusky: Viete čo to je a ako sa ich zbavíte?

Dysplázia: Hrozí aj vášmu drobčekovi?

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: mayoclinic.org, healthline.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie