Skleróza multiplex sa môže týkať aj detí: Toto sú príznaky!

Skleróza multiplex sa môže
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-10-26 17:45:00 |

I keď sa s touto diagnózou stretávame u dospelých ľudí, prekvapiť môže aj deti. Pediatri ju v prvej fáze zamieňajú za celkom iné ochorenie.

So sklerózou multiplex sa stretávame dvakrát častejšie u žien ako u mužov. Mnohých asi prekvapí, že sa nevyhýba ani deťom. Ako túto chorobu spoznať? Aké sú príznaky? Dá sa vôbec liečiť? 

Vírusové infekcie v detstve, ktoré sa dostanú do mozgu, ho môžu „pripraviť“ v budúcnosti na rozvoj autoimunitných ochorení, ako je napríklad aj roztrúsená skleróza. Tento stav môže spôsobiť problémy s pohybom, rovnováhou, koordináciou a dokonca aj zrakom, spolu s únavou a ďalšími príznakmi. K najčastejším príznakom sa radia ťažkosti s chôdzou. Rodičia by však mali spozornieť aj vtedy, ak sa u ich dieťaťa objavia poruchy videnia, reči, brnenie, strata citlivosti rúk či nôh, únava alebo duševná nevyrovnanosť a objednať sa k neurológovi. Napríklad zápal očného nervu je častým signálom, neraz však odoznie skôr, než by ste sa s dieťaťom k lekárovi vybrali. Včasná diagnóza pritom zásadne zlepšuje nádej dieťaťa na plnohodnotný život.

Skleróza v detskom veku sa najčastejšie prejavuje okolo 15. až 16. roku veku, no sú aj prípady o niečo mladších detí, ktorým ju diagnostikovali. V nižšom veku však omnoho častejšie ide o podozrenie na sklerózu multiplex. Tieto deti dostávajú tiež liečbu, kým sa choroba nepotvrdí. Výskyt choroby u detí vo veku pod 10 rokov je veľmi vzácny.

Rozhoduje čas

Na sklerózu multiplex často pediatri ani rodičia nemyslia. Je však potrebné brať ju do úvahy a poslať dieťa na neurológiu včas. Rýchla a správna diagnostika je nesmierne dôležitá. Nevýhodou je to, že príznaky sú často nejednozančné a tak sa neraz počiatky sklerózy zamieňajú napríklad s problémami s chrbticou.

Roztrúsená skleróza je chronické zápalové ochorenie centrálneho nervového systému, ktorého príčina nie je doteraz známa. Typické je striedanie období záchvatov (atakov) a zdanlivého pokoja. Tento proces je nepredvídateľný, a preto i liečba či prevencia je ťažká.

U detí lekári rozlišujú formu infantilnú (do 11 rokov) a juvenilnú (do 18 rokov). V detskom veku je výskyt roztrúsenej sklerózy na rovnakej úrovni u dievčat aj u chlapcov, po období puberty pribúda viac pacientiek ženského rodu. Skleróza multiplex v detskom veku zasiahne nielen malého pacienta, ale celú rodinu. Je absolútne kľúčové, aby rodina dieťa "podržala" a prispôsobila mu chod domácnosti.

Liečba sklerózy multiplex

Žiaľ neexistuje žiadny liek, ale mnoho liečebných postupov môže zlepšiť život detí so sklerózou multiplex. Liečba má tri hlavné ciele: liečiť záchvaty, predchádzaťim a zmierňovať príznaky.

Prečítajte si tiež:

Dysplázia: Hrozí aj vášmu drobčekovi?

Molusky: Viete čo to je a ako sa ich zbavíte?


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: webmd.com, medicalnewstoday.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia