Hop na koníka: Kedy investovať do hipoterapie?

Hop na koníka: Kedy
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-07-29 13:30:10 |

Hovorí sa, že najkrajší pohľad na svet je z konského chrbta. Tieto urodzené stvorenia vedia liečiť ľudskú, najmä detskú psychiku a pomáhať so zdravotnými problémami.

Narodilo sa vám vytúžené dieťatko a namiesto sĺz šťastia prídu slzy smútku? Starostlivosť o dieťa je náročná, no starostlivosť o dieťa s hendikepom je o tisíckrát náročnejšia. Každý rodič verí, že existuje šanca na zlepšenie, ale pri kolotoči rôznych vyšetrení, operácií a ďalších zákrokov často dochádzajú sily. Pri tom všetkom je však potrebné s deťmi intenzívne rehabilitovať, pretože je to práve cvičenie, ktoré dáva nádej. 

Čo je hipoterapia?

Ide o liečbu pomocou koňa. Hipoterapia pomáha pri liečbe rôznych obmedzení, vývojových chýb, porúch a syndrómov. Pomocou hipoterapie možno dosiahnuť dobré výsledky pri liečbe ochorení ako je detská obrna, svalová dystrofia, hypotónia, koordinačné poruchy, vývojové chyby, poruchy psychomotorického vývoja či chybné držanie tela, ale tiež napríklad autizmus.

Na fyzickej úrovni ovplyvňuje hipoterapia najmä stav napätia v svaloch. V dôsledku niektorých ochorení (ako je napríklad spasticita a detská obrna, ale tiež dôsledok nehody alebo nedostatok kyslíka pri pôrode) je táto dôležitá telesná funkcia narušená a svaly sa nemôžu správne uvoľniť.

Prítomnosť krásneho, ušľachtilého zvieraťa pôsobí aj na psychiku detí. Význam hipoterapie je predovšetkým v tom, že krok koňa a jeho balančná plocha, teda chrbát, ponúka pravidelný a cyklicky sa opakujúci pohyb v 3D priestore, ktorý je veľmi blízky ľudskej chôdzi. Tým stimulujú pacienta k aktivácii vrodených pohybových vzorov, vlastne mu ukážu, aké svaly má používať. Zábavnou formou môže váš drobec trénovať držanie tela, koordináciu, rovnováhu a v dôsledku toho dochádza k aktivizácii samouzdravujúcích schopností tela.

Prečo práve kôň?

Priemerný kôň chodí rýchlosťou približne 100 krokov za minútu. Len 5 minút chôdze koňa predstavuje 500 neuromotorických vstupov pre pacienta. V typickom terapeutickom sedení môže liečebný terapeut zahrnúť 15 až 25 minút pohybu na koni, čo predstavuje 1500 až 2500 neuromotorických vstupov pre pacienta.

Kedy začať?

Hneď ako váš drobec bezpečne zvláda držanie vlastného telíčka, vlastný pohyb a má pozitívny vzťah ku koňom, môže sa hipoterapia začať. Od jeden a pol roka si môže začať dieťa s niektorým z rodičov na koňa sadať, aby si na tento pohyb a na koňa ako takého zvyklo.

Ak teda má vaše dieťa zdravotné postihnutie, hipoterapia je reálnou možnosťou, najmä vtedy, ak miluje kone a je frustrované tradičným klinickým prostredím. Mali by ste zvážiť hipoterapiu v prípade, ak sa opiera pri chôdzi, vráža do vecí, čo naznačuje slabé vedomie tela a posturálnu kontrolu alebo hľadá veľa intenzívneho pohybu a vyhýba sa dlhému sedeniu.

Prísne pravidlá

Hipoterapia má presné pravidlá. Nie je napríklad možné využiť akéhokoľvek koňa. Kôň sa veľmi starostlivo vyberá. Musí byť povahovo úplne pokojný, pretože má okolo seba mnoho rušivých elementov. Deti môžu plakať či kričať. Kôň musí byť tiež dostatočne svalovo vybavený, zdravý a mať pravidelný krok. Deti nejazdia v sedle, používa sa len kontaktná deka položená na chrbte koňa. Tí najmenší pacienti ležia proti smeru jazdy. Väčšie deti využívajú špeciálne madlá alebo napríklad loptičky a sedia na deke v špecifickej polohe prispôsobenej konkrétne ich problémom.  

Žiaľ, náklady na hipoterapiu v súčasnosti žiadna zo zdravotných poisťovní nehradí. S hipoterapeutickými strediskami uzatvárajú zmluvy iba veľmi výnimočne. Pritom, ak má byť účinná, odborníci odporúčajú minimálne dvojmesačný kurz s tým, že dieťa sedí na chrbte koňa 2 až 3-krát týždenne, obvykle polhodinu až hodinu. Treba sa pripraviť na to, že jedno jazdenie vyjde v závislosti od konkrétnej náplne terapie zhruba od 10 do 20 eur. To je však iba orientačná suma, každé hipoterapeutické stredisko má svoj cenník. 

Prečítajte si tiež:

10 dôvodov, prečo dovoliť deťom domáce zviera

Terapia smiechom: Pozrite, ako málo stačí

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: parents.com, can-tr.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia