Rodičia, pozor! Toto dokáže urobiť s detským chrupom zubná pasta

Rodičia, pozor! Toto dokáže
Ilustračné foto
2019-02-19 06:30:47 |

Odborníci dvíhajú varovný prst - príliš veľa zubnej pasty na detskej kefke môže skončiť katastrofou.

V severských krajinách je bežné, že rodičia pomáhajú deťom pri umývaní zubov až do veku 11 – 12 rokov. Správna technika je totiž základom zdravého chrupu. Ako je to u vás? Aj keď to nerobíte pravidelne, minimálne raz-dvakrát týždenne by ste mali potomkovi zuby „dokefkovať“. Okrem techniky by sme však mali dbať aj na množstvo pasty, ktorú si ratolesti vytláčajú na kefku. Vedeli ste o tom, že deti vo veku 2 až 3 roky by mali používať množstvo o veľkosti zrnka ryže a deti staršie ako 3 roky množstvo o veľkosti hrachu? Väčšina detí, ale aj dospelých však používa pasty omnoho viac.

Odborníci upozorňujú, že zbytočne veľa zubnej pasty s fluórom môže skutočne poškodiť vyvíjajúce sa zuby a spôsobiť škvrnitosť zubnej skloviny. Sklovina trvalého chrupu sa vytvára ešte pred tým, než sa začnú prerezávať trvalé zuby. Pri predných je to už niekedy v čase medzi polrokom a štvrtým rokom života a vtedy je dozrievajúca sklovina náchylná na rôzne podnety. Jedným z nich je aj príliš veľa fluóru. Zuby sa formujú pod ďasnami zhruba do veku 8 rokov a trvá dokonca aj tri roky, keď sa ukážu vonku, než úplne dozrejú.

Myslite aj na to, že deti zhruba do 6 rokov veku nemajú ešte úplne vyvinutý reflex, ktorý zabráni neúmyselnému prehltnutiu pasty. Dvoj až trojročné ratolesti dokonca prehltnú až 70 percent použitej pasty a 5-ročné asi 50 percent. Dôležité je preto kupovať im detské zubné pasty, ktoré obsahujú niekoľkonásobne menej fluóru.

Dlhodobé predávkovanie fluórom môže mať za následok chronickú toxicitu, ktorá sa vyskytuje ako tzv. zubná alebo kostná fluoróza. Stretávame sa s ňou najmä u detí. Prejavuje sa škvrnami na zubnej sklovine, zhnednutím zubov či dokonca zmenou ich tvaru.

Fluórovým zubným pastám ako takým sa však nevyhýbajte. Vo všeobecnosti chránia zuby. Keď zjeme priveľa cukru, baktérie v ústach produkujú kyselinu, ktorá oslabuje zuby. Fluór pomáha zub remineralizovať  a tiež zabíja baktérie. Ak to však s fluórom v rannom veku preháňame, zuby sa môžu podmineralizovať, čo sa prejavuje spomínanými škvrnami.

Deti by si mali zuby umývať dva až trikrát denne – ráno, večer a keď je to možné, aj po obede. Naučte ich, že po jedle je potrebné počkať aspoň 10 minút, než si ich umyjú. Strava totiž pôsobí na sklovinu, ktorá sa potrebuje „upokojiť“. Jedno umývanie by malo trvať 2 až 3 minúty.

Všeobecne platí, že ani dospievajúci a dospelí nepotrebujú veľa zubnej pasty, ideálne množstvo je asi tak vo veľkosti fazuľky

Prečítajte si tiež:

Tipy, ako si deti zvyknú na pravidelné umývanie zubov

Kedy hrozia dieťaťu takéto zuby?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia