Tipy, ako si deti zvyknú na pravidelné umývanie zubov

Tipy, ako si deti
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-11-15 15:30:21 |

Poznáte to! Príde večer a musíte vaše malé „zlato“ priam naháňať, aby si šlo vyčistiť zúbky. Deti milujú hry, šantenie a zábavu, tak prečo nespojiť príjemné s užitočným?

Čo budeme potrebovať, aby sme dieťa naučili čistiť si zúbky? Veľa trpezlivosti, množstvo hier a básničiek. Vďaka tomuto si vaše dieťa čistenie zúbkov priam zamiluje. 

1. Čistite si zuby spoločne a so smiechom

Všetko je o zvyku. Čím skôr si dieťa navykne, tým lepšie. Zoznámte ho s kefkou už v dojčenskom veku, neskôr mu nebude pripadať ako cudzí predmet. V obchodoch sú dostupné kefky pre dojčatá alebo návleky na prst. Zúbky je totiž potrebné čistiť už od objavenia sa prvého. Nechajte dieťa, aby sa s kefkou hralo a ohrýzalo, nebude sa potom čisteniu brániť.

Najlepší spôsob, ako dieťatku ukázať, že umývanie zúbkov je dobré a zdravé, je rodinné a veselé umývanie. Deti rady opakujú po svojich rodičoch. Buďte preto najmä vy pri čistení zubov veselí a hraví. Pri spoločnom čistení ukážte drobcovi techniky čistenia. Sprava, zľava, z vnútra a z vonku, vytvorte pre deti rýmovačku. Skúste čistiť zúbky pomocou tejto básničky:

Rezy, rezy,

nech sú zúbky biele ako brezy.

Vpravo, vľavo

Hore aj dole,

Nech sú zúbky biele moje.

2. Farby, zvieratká a obľúbené postavičky

Zubná kefka sa zvyčajne mení minimálne každé tri mesiace, aby si štetinky udržiavali svoju schopnosť odstránenia baktérií zo zubov. Vezmite dieťa na nákup zubnej kefky. Miluje autíčka či princezné, alebo zvieratká? V dnešnej dobe sa dá zohnať naozaj všetko. Pokiaľ ide o výber zubnej pasty, tiež existuje množstvo príchutí. Len sa uistite, že zubná pasta neobsahuje mätu a nie je príliš agresívna pre ústočká.

3. Príbehy o zúbkoch

Deti zbožňujú príbehy, či sú o zvieratkách, princeznách alebo o zúbkoch. Čítanie príbehov je zábavný spôsob, ako vštepiť dieťaťu dôležitosť čistenia zubov. Učte svoje ratolesti, že ich bude navštevovať zúbková víla, ktorá zbiera zúbky, ktoré vypadli a na oplátku zanecháva maličké "darčeky". Takto sa bude dieťa cítiť menej ustarostené, že mu vypadli zuby.

4. Tanec a spev

 

Deti milujú hudbu a tanec. Pustite im obľúbenú pieseň počas čistenia zúbkov a z povinnosti sa stane zábava. Nechajte ich, nech si trocha zatancujú a možno si aj začnú hmkať s kefkou v ústach.

Toto sú zábavné spôsoby, ako motivovať vaše dieťa a naučiť ho, že zubná hygiena je príjemná a zdravá vec. 

Prečítajte si tiež:

Kedy hrozia dieťaťu takéto zuby?

Veľký Ťahák o ústnej hygiene

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia