Deťom do 6 rokov by ste pri prechladnutí nemali podávať dekongestanty

Deťom do 6 rokov
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-10-13 00:29:29 |

Znie to veľmi odborne, v skutočnosti ide o nosové kvapky, spreje a iné liečivá zmierňujúce opuch sliznice. Obvykle sú zbytočné a zaťažujú malý organizmus.

 Výskumníci z British Medical Journal varujú rodičov, aby deťom do 6 rokov voľnopredajné nosové kvapky a iné liečivá zmierňujúce opuch nosovej sliznice bez odporúčania lekára vôbec nepodávali a deťom od 6 do 12 rokov len s veľkou opatrnosťou. Odborníci upozornili, že dôkazy týkajúce sa účinnosti týchto liekov sú "obmedzené". Zdôrazňujú, že bežné prechladnutie dokáže zvládnuť organizmus sám a symptómy by mali vymiznúť do jedného týždňa. Deti prekonajú do roka 6 až 8 prechladnutí, dospelí dve až štyri.

V novom článku publikovanom v The British Medical Journal odborníci z Austrálie a Belgicka priniesli viaceré odporúčania založené na systematickom skúmaní výsledkov existujúcich štúdií. Zistili, že testy overujúce účinnosť kvapiek do nosa chýbajú. „Štúdie udávajú protichodné výsledky účinnosti dekongestantov a antihistaminík na symptómy prechladnutia u detí a mladistvých,“ píše sa v článku. Ako sa v ňom zdôrazňuje, „niektoré výrobky, ktoré obsahujú dekongestant, môžu zlepšiť príznaky prechladnutia, ale ich bezpečnosť, najmä u malých detí, je nejasná." To je dôvod, pre ktorý neodporúčajú u detí ich používanie a pripomínajú, že sa „môžu vyskytnúť súvisiace riziká.“

Pri používaní kvapiek do nosa u detí do 12 rokov by sme sa teda nemali rozhodovať sami, ale poradiť sa s pediatrom. Vždy treba dbať na to, že obvykle ich možno najčastejšie používať sedem dní. Pri dlhodobejšom používaní môžu spôsobiť chronické problémy sliznice. Treba rátať s tým, že aj kvapky ovplyvňujú celý organizmus a môže spôsobovať ospalosť, nespavosť alebo bolesti hlavy.  Keď sa dieťaťu spustia „soplíky“, v prvom rade dbajte na to, aby dostatočne pilo.

Prečítajte si tiež:

Kvapky do nosa sú liek, nepreháňajte to s nimi

Trik tejto mamy na uvoľnenie plného nosa ľudí rozdeľuje

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia