Milujú vaše deti sladké? Podporte ich zdravie a vymeňte cukor za med

Milujú vaše deti sladké?
Ilustračné foto
Zdroj: foto: Medkomerc
2018-09-23 08:30:00 |

Deti majú rady sladkosti. A veru majú si dnes z čoho vyberať. Ak však chcete podporiť ich zdravie, zabudnite na rafinovaný cukor a vsaďte na maškrty s prírodným medom od včelárov.

Už sa vám stalo, že ste mali neovládateľnú chuť na niečo sladké a po dlhom boji so svojou vôľou ste podľahli? Presne za tieto stavy môže konzumácia bieleho cukru, ktorý v organizme podporuje výskyt kvasiniek, ako preukázali mnohé odborné štúdie. Práve kvasinky ovplyvňujú naše pocity tým, že vyvolávajú túžbu po ďalšej dávke cukru. Spomeňte si, koľko práce ste mali v takýchto chvíľkach sami so sebou. U detí je táto závislosť oveľa horšie odbúrateľná ako u dospelých.

Negatívne vplýva na zdravie detí

Cukrík alebo čokoláda je síce veľkým lákadlom pre deti, ktoré sú posadnuté sladkosťami, ale nemá dobrý vplyv na ich fyzické a psychické zdravie. Zvýšená konzumácia cukru môže spôsobiť úbytok minerálov – vápnik, horčík, fosfor alebo železo. Ani dôležité vitamíny skupiny B sa v tele kvôli cukru neudržia. Dieťa môže mať tiež problémy so sústredením, imunitou, vznikom alergií a ekzémov, tráviacimi ťažkosťami alebo vyváženosťou svojich emócií. Navyše nadmerná konzumácia potravín a nápojov, v ktorých sa nachádza cukor či umelé sladidlá, je spúšťačom narastajúcej obezity u detí.

Hoci detskí lekári a zubári pravidelne upozorňujú na negatívne následky, ktoré môže cukor zanechať na detskom organizme, tieto varovania rodičia veľakrát podceňujú. Je dôležité zapamätať si, že cukor neobsahuje žiadne živiny, ale sú to len prázdne kalórie, ktoré vaše dieťa nepotrebuje.

Príroda pomáha

V prípade, že vaše deti rady maškrtia, doprajte im sladkú chuť medu so všetkými výhodami. Med posilňuje imunitný systém, zmierňuje príznaky ochorenia dýchacích ciest, urýchľuje priebeh infekcií a podporuje trávenie. Navyše je prírodným zdrojom kvalitnej energie. Nespôsobuje v tele kvasenie, a tým pádom chráni od bacilov a ochorení, čo sa hodí najmä na jeseň, keď sa deti vracajú do škôl a škôlok. Keby ich ale náhodou aj nejaká choroba dostihla, existuje možnosť siahnuť nielen po čaji s medom, ale tiež po liečivách, ktoré tento prírodný zázrak obsahujú.

Ako na med?

Malý maškrtník môže med jesť z lyžičky, skombinovať ho s ovocím alebo si pripraviť zdravé raňajky. Pokiaľ je ale k dispozícií šikovná mamina kuchárka, môže med využiť pri varení alebo pečení.

3 najčastejšie mýty o mede

Skryštalizovaný med už nie je kvalitný

Kryštalizácia je pre med prirodzenou vlastnosťou a dôkazom toho, že med je kvalitný a nemanipulovalo sa s ním nešetrne. „Kedy príde ku kryštalizácií medu, závisí od podielu fruktózy a glukózy. Čím väčší podiel fruktózy med obsahuje, tým neskôr skryštalizuje,“ hovorí pán Milan Špaček, bývalý včelár a súčasný konateľ spoločnosti Medokomerc.

Med v horúcom čaji stráca vitamíny

Bežne pripravovaný čaj má teplotu 80 – 90°C, keď sa doňho ponorí lyžička s medom a zamieša sa, tak teplota čaju rýchlo klesne. Teplotná záťaž na med teda nie je taká vysoká a dlhá, aby došlo k znehodnoteniu medu a zdraviu prospešných látok, ktoré obsahuje.

Med nemusíte špeciálne skladovať

Medu neprospieva svetlo a vysoké teploty, preto by ste ho mali skladovať pri teplote do 25°C, v tme a suchu. Môžete ho mať v špajze alebo aj v chladničke. Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkosť zo vzduchu, rovnako aj pachy. Dbajte teda na to, aby bol pohár vždy dobre uzatvorený a nebol kontaminovaný vlhkosťou z vonkajšieho prostredia.

Prečítajte si tiež:

Nočný kašeľ u detí vylieči med

Med: Deťom do jedného roka ho nikdy nedávajte

 

Fotogaléria


Foto: medkomerc.cz
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia