Odborník: Sezóna vší je tu opäť, takto s nimi zatočíte

Odborník: Sezóna vší je
Ilustračné foto
2018-09-12 14:30:25 |

Zavšivenie, odborne nazývané pedikulóza, sa v posledných rokoch vyskytuje čoraz častejšie. Je to dôsledok toho, že tieto parazity sa stali odolnými voči prípravkom, ktoré používame.

Len čo deti zasadnú do školských lavíc, nemusí to trvať dlho a práve tá vaša školáčka či školáčik prinesú domov nechcenú návštevu - vši. Hlavne tí menší. "Na začiatku školského roka odporúčam najmä nepodceniť prevenciu. Denne kontrolovať vlasy a pri náleze okamžité a dôsledné ošetrenie. A vhodné je aj použiť preventívny sprej, ktorý sa dá kúpiť v lekárni bez predpisu“, povedal Marek Macejko, farmaceut Vašej Lekárne.

Voš detská parazituje iba na človeku, k prenosu dochádza priamym kontaktom s iným človekom prípadne predmetom, napríklad použitím rovnakého hrebeňa či čiapky. Prvým príznakom je silné svrbenie vo vlasoch, nasleduje samotný nález vší prípadne hníd (vajíčok prichytených na vlasoch, ktoré vyzerajú ako drobné svetlé bodky). Aj keď pedikulóza nie je závažný zdravotný problém, spôsobuje značný stres a nepríjemný pocit zahanbenia pre deti, ale aj ich rodičov.

„Na liečbu odporúčame prípravky z lekárne na báze olejov, ktoré vši a hnidy udusia a nevzniká na ne rezistencia. Je možné zakúpiť ich vo forme sprejov alebo šampónov, často spolu s  hustým hrebeňom na mechanické odstránenie vší. Liečebnú kúru je potrebné zopakovať po siedmich dňoch“, doplnil Macejko.

Pri výskyte vší sa tiež odporúča zbaviť sa používaných hrebeňov, gumičiek do vlasov, vypranie posteľnej bielizne (nad 60 °C), vyčistenie matracov a gaučov, dôkladné vypratie a vyžehlenie tričiek a šatstva, ktoré boli v kontakte s vlasmi. Taktiež treba skontrolovať celú rodinu a všetky osoby, ktoré prišli do kontaktu s infikovaným.

Prečítajte si tiež:

5 vecí, ktoré ste možno o všiach nevedeli

Nie je hanbou dostať vši, ale nechať dieťa zavšivené


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia