Deti budú mať zubné preukazy. Na čo poslúžia?

Deti budú mať zubné
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-05-07 17:30:15 |

Preukazy, ktoré budú mamy dostávať už od tohto mesiaca v pôrodniciach, budú informácie o tom, či je dieťa v pravidelnom ošetrení zubného lekára, ako aj o prevencii.

Zubný preukaz dieťaťa vytvorili Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) v spolupráci so zdravotnými poisťovňami. Okrem informácií každý preukaz obsahuje aj rady, ako sa starať o zdravé ústa hneď od narodenia do prvej preventívnej prehliadky.

„Preukaz postupne od prvých dní života dieťaťa poskytuje rady rodičom a vysvetlí  im jednotlivé postupy ako vykonávať ústnu hygienu, aký druh nápojov a potravy je vhodný pre zdravé zúbky dieťaťa, kedy začať používať zubnú pastu, a pod. Vysvetľuje význam a obsah prvej preventívnej prehliadky dieťaťa po dovŕšení jedného roku života. Zároveň obsahuje záznam od prvej preventívnej prehliadky v 12.mesiaci postupne v polročných intervaloch do veku 6 rokov. Zubný preukaz uvádza náplň a zároveň výsledok každej preventívnej prehliadky s odporúčaniami pre rodiča“, vysvetlila predsedníčka Výboru SKZL pre prevenciu a hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre zubné lekárstvo Neda Markovská.


Veľký Ťahák o ústnej hygiene


Zubný kaz je globálny celosvetový zdravotný problém  spôsobujúci zdravotné, sociálne a ekonomické následky pre jednotlivca a krajiny. Hlavnou príčinou jeho vysokého výskytu  je zvýšený príjem cukrov v spojení s nedostatočnou ústnou hygienou. Svetová Aliancia pre budúcnosť bez zubného kazu stanovila cieľ, aby deti narodené v roku 2026 a neskôr boli po celý život bez zubného kazu. Jednou z hlavných úloh prevencie je vytvoriť cieľ vzdelávania, systém výchovy a informácií o zubnom kaze. Prevencia zubného kazu musí začať hneď po narodení dieťaťa

Dlhoročných zámerom komory je primárna prevencia ochorení ústnej dutiny. Z vedeckých štúdií, ale aj výsledkov mnohých krajín Európy je dokázané, že zubný kaz je ochorenie, ktorého dôsledná prevencia ho redukuje na minimum. A práve prevencia je výhradne v rukách rodiča, resp. každého z nás. Základné piliere prevencie zubného kazu sú výživa s redukovaným príjmom cukrov, dokonalá ústna hygiena, fluoridácia a preventívne prehliadky. Mnohé z týchto zásad naša populácia nedodržiava alebo podceňuje, často sa ich považujú za banálne.

„Preukaz dieťaťa je ilustrovaný a je obdobou Pediatrického preukazu dieťaťa. Zároveň predpokladáme, že sa stane aj pomôckou pre pediatra, pre ľahšiu diagnostiku celkových ochorení ovplyvňovaných následkami neliečeného zubného kazu“, dodala Markovská.

Prečítajte si tiež:

Zatočte so žltými zubmi. Toto je 6 dôvodov, prečo sú také

Kedy hrozia dieťaťu takéto zuby?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia