Stres zo skúšok: Takto pomôžete tráveniu potomka

Stres zo skúšok: Takto
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-21 18:01:52 |

Dnes majú všetci deviataci ťažké obdobie. Testujú totiž svoje znalosti z matematiky, slovenčiny, resp. ukrajinského či maďarského jazyka v MONITORE 2018.

So skúškami je vždy spojený stres, ktorý môže byť v rozumnej miere dobrým pomocníkom. Pokiaľ je ho však príliš, vyhlási v ľudskom organizme stav „bojovej pohotovosti“.

Ak vaše dieťa trápi bolesť brucha, hnačka alebo nafukovanie, mali by ste spozornieť.

Aj keď ide o zdanlivo banálne zdravotné komplikácie, ktoré čas od času potrápia každého z nás, môže sa stať, že opakovaný stres spustí reťazec nepríjemných príznakov, ktoré dospejú až do štádia prepuknutia nejakej choroby, akou je napríklad syndróm dráždivého čreva (známy tiež pod skratkou IBS – Irritable Bowel Syndrome). Asi 15 % dospelých ľudí prežíva podobné nepríjemnosti až niekoľkokrát do týždňa, vedecké výskumy preukázali, že príznaky IBS má aj 6 – 14 % školopovinných detí.

Základom je správna diagnóza

Väčšina z nás už počula o laktózovej alebo gluténovej intolerancii a príznaky si prirodzene spájame s problémami, ktoré už poznáme. Poznatky o poruchách tráviaceho traktu sú však oveľa širšie a podobné príznaky môžu byť spojené s niekoľkými úplne odlišnými ochoreniami. Hoci niektorí ľudia s IBS naozaj majú laktózovú alebo gluténovú intoleranciu, nie je to pravidlo. „Pre syndróm dráždivého čreva sú typické bolesti brucha sprevádzané problémami s vyprázdňovaním stolice – zápchou alebo hnačkou. Častým problémom býva tiež nafukovanie a pocit brušného diskomfortu,“ hovorí gastroenterológ Jozef Klucho.

Syndróm dráždivého čreva môže byť navyše spojený s chronickou únavou, poruchami spánku, bolesťami hlavy, svalov a chrbta alebo výkyvmi nálad – a to všetko choroba ešte viac zhoršuje. Ako pomôcť deťom dostať sa von zo začarovaného kruhu? V prvom rade je potrebné navštíviť lekára. Každodenný život s touto diagnózou nie je vôbec jednoduchý a pacienti musia prekonávať rad nepríjemných prekážok, ale správnou úpravou stravy, obmedzením stresu, pravidelnou fyzickou aktivitou a v neposlednom rade lepším zvládaním emócií je možné dosiahnuť výrazné zlepšenie ich zdravotného stavu.

Črevá pod kontrolou

V našich črevách sa nachádza približne 100 biliónov baktérií. Ak tieto baktérie žijú v symbióze s naším telom, neochorieme. Podieľajú sa na trávení a vstrebávaní potravy, pomáhajú imunitnému systému chrániť nás pred patogénnymi baktériami tým, že neumožňujú ich množenie do rozsahu, ktorý by mohol poškodiť naše zdravie. Mikroflóra v našich črevách zodpovedá za produkciu zlúčenín, ktoré prenikajú do krvného obehu, ovplyvňujú celý náš organizmus, dokonca aj mozog. Je možné, že takto narušená črevná flóra môže mať vplyv na mozog, čo následne spôsobuje syndróm dráždivého čreva. Ten sa podľa príznakov delí na 3 typy, pričom pri každom z nich je potrebné zvoliť iné režimové opatrenia: je to IBS sprevádzané hnačkami, IBS sprevádzané zápchou a IBS zmiešaného typu (striedanie zápchy a hnačky).

Ukazuje sa, že práve vhodne zvolená pestrá strava obsahujúca aj probiotiká má na črevnú mikroflóru rad zdravotných výhod. Probiotiká sú mikroorganizmy, ktoré sú vlastne protikladom patogénov. Navyše sa špeciálne pripravujú tak, aby prežili kyslé podmienky žalúdka a môžu sa podávať orálne. Vykonalo sa mnoho prieskumov, ktoré dokázali, že určité baktérie sú výnimočne prospešné pri liečbe ochorení gastrointestinálneho traktu.

Odborníci sa zhodujú v tom, že za účelom normalizácie fungovania čriev, v prípade syndrómu dráždivého čreva, sa odporúčajú probiotiká, ako napríklad lactobacily a bifidobaktérie. Mikrobiologické vyšetrenia ľudí so syndrómom dráždivého čreva preukázali, že presne tieto baktérie v ich črevách chýbajú. Probiotiká môžu obnoviť vhodné zložky bakteriálnej flóry, avšak nielen to. Potláčajú črevné infekcie, podporujú trávenie, produkujú užitočné zložky a normalizujú pohyblivosť čriev.

Práve zdravá strava spolu s dostatočnými vedomosťami o ochorení IBS, pohyb, no tiež psychická podpora a porozumenie pomôžu vašim deťom popasovať sa s týmito nepríjemnými príznakmi. Viac sa tiež môžete dozvedieť na stránke www.cojeibs.sk.

Vedeli ste, že:

  • v priemere 6 rokov prejde od prejavenia príznakov IBS a diagnostiky ochorenia;
  • IBS postihuje 10 – 15 % dospelých ľudí, z ktorých 30 % má IBS po celý život;
  • 40 % postihnutých má mierne príznaky IBS, 35 % stredne závažné a 25 % závažné;
  • väčšinu postihnutých tvoria ženy vo veku 20 – 30 rokov;
  • príznaky IBS má tiež 6 – 14 % školopovinných detí, pričom ním trpí rovnaký počet chlapcov a dievčat (na rozdiel u dospelých).

Prečítajte si tiež:

Ako si vybrať správne probiotikum?

ROZHOVOR: Zdravá výživa u detí - čo to znamená?

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia