Modriny nemusia nič znamenať. Kedy však treba zbystriť pozornosť?

Modriny nemusia nič znamenať.
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-01-26 14:00:00 |

Deti sú veľmi živé stvorenia a tak pri hrách ľahko prídu k modrinám. Ak sa však tvoria píliš často, aj pri menšom buchnutí, radšej sa spojte s pediatrom.

Modriny či podliatiny sa zväčša zahoja veľmi rýchlo. Hrajú všetkými farbami, môžu vyzerať nepekne, bolieť, ale väčšinou znamenajú len to, že deti sú príliš aktívne. Niekedy však môžu naznačiť vážne zdravotné problémy. Vášho potomka môže ohrozovať hemofília, nízky počet krvných doštičiek, ochorenie ciev, ale modriny môžu byť aj príznakom leukémie.

Ak sa modriny objavia na nezvyčajných miestach, ako je napríklad brucho a dieťa nespadlo, treba zbystriť pozornosť a radšej navštíviť lekára. Rovnako sa s ním poraďte, ak niekto z členov rodiny má problémy s krvou a vy si z ničoho nič všimnete, že vášmu potomkovi začali pribúdať podliatiny, krváca z nosa či ďasien. Na odborníka sa obráťte aj vtedy, keď spozorujete, že dieťa bolia kĺby, ktoré zároveň aj opúchajú a tiež sa mu na telíčku  tvoria hematómy. Mohlo by ísť o hemofíliu alebo leukémiu. Pri leukémii sa môžu deti sťažovať na bolesť v dolnej časti chrbta alebo na bolesť nôh.  Keď sa na tele objaví veľa petéchií naraz, môže to znamenať, že váš potomok má nízky počet krvných doštičiek. Ak sa k nim pridruží vysoká horúčka, bežte k lekárovi, mohla by to byť meningitída.

Viete ako vzniká modrina? Úplne jednoducho. Človek sa udrie a na danom mieste dôjde k poškodeniu ciev. Krv sa pod kožou rozleje a farebná modrina je na svete. Na začiatku býva červená, potom zelená, hnedá a na záver má žltkastý odtieň. Niektoré lieky proti bolesti či horúčke môžu ich tvorbu zhoršovať. Ak ich užívate a modriny nemiznú, nevysaďte ich svojvoľne, poraďte sa s lekárom.

Ako sa ich čo najskôr zbaviť? Obmedzte prítok krvi, aby sa nehromadila na postihnutom mieste. Prikladajte na modrinu studené obklady, jemne ju masírujte. Vystavte ju slnečným lúčom. Nadopujte sa vitamínom C a zinkom, pomáhajú pri hojení rán. Do jedálnička pridajte ryby a hovädzie mäso, špenát, či tekvicové semiačka. Staré mamy prikladali na modriny kúsky studeného masla alebo gázu namočenú v octe, ktorý predtým zmiešali s teplou vodou.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia