Stačili dve hodiny a bábätko bojovalo o život

Stačili dve hodiny a
Ilustračné foto
2018-02-16 00:30:11 |

Zdravie je občas veľmi vrtkavé. Dieťa, ktoré sa zdalo byť úplne zdravé, za hodinu bojovalo o život. Mama sa rozhodla varovať ostatných rodičov.

Katie Goulbournová zdieľa na sociálnej sieti zábery svojej 11-týždňovej dcérky Chloe Pierceovej, ktorá takmer zomrela na sepsu. „Takto vyzerala Chloe v utorok 16. januára o 15.00,“ opísala Katie video pre Manechester Evening News. „A o 17.00 ju už resiscutovali desiati lekáti, ktorí robili všetko pre to, aby ju udržali pri živote,“ dodala.

Video zverejnila Katie preto, aby si rodičia uvedomili možné príznaky sepsy, ktoré by inak nemuseli brať vôbec až tak vážne. Je presvedčená o tom, že keby si v to popoludnie všímala príznaky viac, mohla konať rýchlejšie. Ona si myslela, že dcérka sa asi trochu viac najedla a je jej ťažšie a tomu pripisovala to, že malá bola „trochu rozrušená“. Napriek tomu ju stále pozorovala, natočila video a poslala ho do práce manželovi Tomovi Pierceovi, ktorý je hasičom. Ten navrhol lekársku pomoc. Mama zobrala Chloe k lekárovi, ktorý hneď volal sanitku. Tam začal boj o život.

Katie sa rozhodla zvýšiť povedomie o príznakoch sepsy, aby pomohla zachrániť životy ďalších detí. Upozorňuje, aby si rodičia všímali hlučné dýchanie, ktoré vyzerá, akoby bábätko tlačilo.  Katie si na Chloe všímala ako sa jej vťahoval žalúdok pod rebrá, pri dychu sa  výrazne hýbal jej hrudník aj hlava.  

 Nad zdieľaním videa aj s manželom istý čas rozmýšľali, no zhodli sa, že ak pomôžu aspoň niekomu, potom to bude na niečo dobré.  Sepsa, známa ako "tichý vrah", zasiahne, keď infekcia vyvolá násilnú imunitnú odpoveď, pri ktorej telo napadne vlastné orgány. Ak je odhalená včas, vďaka antibiotikám je možné život zachrániť, v opačnom prípade vedie k smrti vo veľmi krátkom čase. Problém je ťažká diagnostika sepsy, lebo jej prejavy vôbec nemusia vyzerať strašidelne. Stav sa však veľmi rýchlo rapídne zhoršuje.

„Dajte na svoje inštinkty, prípadne sa s niekým poraďte, no konajte rýchlo“ radí Katie. „Ja som vedela, že niečo nie je v poriadku, ale až vďaka manželovi, ktorý si všimol príznaky, som bežala za lekárom,“ hovorí. Ešte pred tým, než prišla sanitka, napojil lekár dievčatko v ordinácii na kyslík. Keď prišli záchranári, hneď povedali, že dieťa v takom zlom stave už dávno nevideli. Všetko sa to podľa Katie zbehlo v priebehu pár minút. „Keby náš lekár nekonal tak pohotovo, Chloe by tu už nebola,“ uvedomuje si Katie, ktorá je mu veľmi vďačná.

Sepsa a jej príznaky

V počiatočných štádiách môže sepsa pripomínať klasickú virózu, chrípku alebo žalúdočnú nevoľnosť.

Päť znakov sepsy:

podráždenosť, zmätenosť

extrémna triaška alebo bolesť svalov

zvracanie

dýchavičnosť

červené až fialové škvrny na koži

 
Prečítajte si tiež:
 
 
 

Fotogaléria


Foto: Facebook.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia