Deti stále milujú nezdravé veci, jedno sa však zmenilo

Deti stále milujú nezdravé
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2018-01-25 13:45:35 |

Všimli ste si to aj vy? Obéznych detí na Slovensku pribúda. Dôvodom je už klasicky najmä kalorická strava. Našťastie, robia aj túto dobrú vec!

Aspoň raz týždenne si dajú vyprážané jedlo alebo jedlo z fastfoodu až tri štvrtiny detí vo veku od osem do 11 rokov. Vysoko kalorické jedlá obľubuje minimálne raz týždenne 76 percent detí. Štvrtina z nich, prevažne z rodín s nižším príjmom, sa takto stravuje dokonca trikrát do týždňa a denne po jedlách z fast foodu siahne až 14 percent slovenských detí. Takéto jedlá nekonzumuje pritom len štvrtina detí. Vyplýva to z minuloročného prieskumu agentúry NMS Market Research, ktorý uskutočnila v rámci projektu zdravej výživy detí s názvom Viem, čo zjem.

Aj napriek osvete sa čoraz väčšej obľube tešia aj sladené a dochucované nápoje. Tých cez týždeň vypije až štvrtina detí viac než 1,5 litra. Viac ako 30 percent detí vypije limonády každý deň, odolá im len osem percent z nich. 

Prieskum našťastie prináša aj pozitívnejšie zistenia. Jedným z nich je, že pravidelne sa stravuje 60 percent detí. Viac ako tri štvrtiny (79 percent) má vo svojom jedálničku minimálne trikrát do týždňa aj ovocie a zeleninu. Týka sa to najmä rodín, kde majú rodičia vyššie vzdelanie. Úplnú absenciu ovocia a zeleniny tolerujú v súčasnosti dve percentá rodičov.

Okrem zdravého stravovania hodnotí prieskum za celkom dobré výsledky aj v prípade pohybových aktivít. Dve tretiny detí športujú aspoň trikrát týždenne a len šesť percent sa mimo školy vôbec nevenuje športovým aktivitám.

„Platí, že prevencia je efektívnejšia ako liečba. Dostatočný príjem ovocia, zeleniny a aktívny pohyb sú riešením, ako predchádzať narastajúcej obezite u detí," hovorí Jana Hamade, zástupkyňa hlavného hygienika Úradu verejného zdravotníctva SR a vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností.

Na Slovensku sa projekt Viem, čo zjem realizuje druhýkrát a v aktuálnom školskom roku sa do neho zapojilo 12 181 žiakov z 98 škôl. Projekt je súčasťou globálneho programu a jeho cieľom je motivovať žiakov základných škôl vo veku osem až 11 rokov k vyváženému životnému štýlu, správnym stravovacím návykom a podporiť ich záujem o pohybové aktivity. Na zvýšený nárast obezity totiž dlhodobo upozorňuje aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Podľa nej je v súčasnosti obezita jednou z najzávažnejších civilizačných ochorení. Dokonca varuje pred globálnou epidémiou a odhaduje, že v roku 2030 bude na Slovensku obézna až tretina obyvateľstva.

Prečítajte si tiež:

Sebavedomé a vyrovnané dieťa? Strava zaváži viac, ako si myslíte

Stravovacie návyky školákov sú zlé. Ako je na tom ten váš?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia