Dieťa vypilo leptavú látku z detského chemického setu

Dieťa vypilo leptavú látku
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2017-12-28 13:30:29 |

Nie je to úplne výnimočné. Deti sú zvedavé a neraz dajú do úst niečo, čo tam určite nepatrí.

Rodičia a lekári by vedeli rozprávať, čo všetko sú schopné deti zjesť a vypiť. I keď si neraz povieme, že to snáď ani nie je možné, opak je často pravdou. Čistiace prostriedky a chemikálie je preto potrebné veľmi starostlivo pred nimi schovať. V bratislavskej detskej nemocnici na Kramároch na Vianoce hospitalizovali štvorročné dieťa, ktoré vypilo vodný roztok leptavej látky z detského chemického setu. Vianočný darček tak spôsobil veľké starosti. Vlani zase napríklad skončilo na Vianoce v tejto nemocnici dieťa, ktoré prehltlo batériu.


Z obyčajnej baterky sa môže stať vrah vášho dieťaťa


Takýchto vážnych prípadov je našťastie málo, väčšina detí skončí na Štedrý deň na urgente s angínami, tráviacimi ťažkosťami sprevádzanými vracaním a hnačkou, so zvýšenou teplotou či alergickými reakciami. Počet detí, ktoré v tento deň na urgente vyšetria, je každoročne takmer rovnaký. Napríklad vlani ich bolo 832, tento rok 836. Približne každé šieste potrebovalo vyšetrenie chirurgom.

„Do chirurgických ambulancií chodili najmä deti s bolesťami brucha," povedala hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave Dana Kamenická. Malí pacienti utrpeli aj úrazy hlavy po pádoch, tí starší si zranili skôr predlaktia. Ani tento rok nechýbal pacient s alkoholom. Na urgente lekári ošetrili opitého 16-ročného mladistvého, po detoxikačnej liečbe ho z nemocnice poslali do domácej liečby. 

Prečítajte si tiež:

MED: Deťom do jedného roka ho nikdy nedávajte

Sušené ovocie: Pozor, je plné cukru!


Foto: thinkstock.com
Zdroj: SITA, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia