Rodičia pozor: Lactalis sťahuje na celom svete milióny produktov

Rodičia pozor: Lactalis sťahuje
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-11 15:01:21 |

Výrobca dojčenského mlieka Lactalis a francúzske úrady nariadili stiahnuť milióny jeho výrobkov pre obavy z kontaminácie baktériami salmonely.

Francúzska spoločnosť, ktorá je jedným z najväčších svetových výrobcov mliečnych produktov, oznámila, že ju príslušné zdravotné úrady vo Francúzsku upozornili na ochorenie 26 dojčiat od 1. decembra 2017. Podľa zoznamu, ktorý zverejnilo na internetovej stránke francúzske ministerstvo zdravotníctva, musí firma stiahnuť takmer 7000 ton produktov vo viacerých krajinách sveta, vrátane Británie a Grécka v Európe, Maroka a Sudánu v Afrike, Peru v Južnej Amerike a Pakistanu, Bangladéša a Číny v Ázii.

Hovorca spoločnosti Michel Nalet v pondelok uviedol, že "preventívne" sťahovanie produktov z trhu vo Francúzsku aj v zahraničí sa týka niekoľkých miliónov položiek vyrobených od polovice februára.

Lactalis spresnil, že 26 prípadov infekcie bolo spojených s produktmi Picot SL, Pepti Junior 1, Milumel Bio 1 a Picot Riz. Vyjadril "úprimnú ľútosť" v súvislosti s problémami a dodal, že firma súcití s rodinami, ktorých deti ochoreli.

Podľa firmy zdrojom nákazy mohla byť v máji sušiareň jedného zo závodov na západe Francúzska. Spoločnosť už pristúpila k dezinfekcii a vyčisteniu tohto podozrivého ohniska.

Aféra v súvislosti s produktmi Lactalis vypukla začiatkom tohto mesiaca po tom, ako bola 20 dojčatám mladším ako šesť mesiacov diagnostikovaná infekcia salmonelou. Spoločnosť vtedy nariadila prvé stiahnutie produktov z trhu a po nových prípadoch infekcií ho na žiadosť francúzskych úradov rozšírila na ďalšie výrobky. Príznaky infekcie salmonelou zahŕňajú kŕče v bruchu, hnačku a horúčku. Väčšina ľudí sa zotaví bez liečby.

Lactalis zamestnáva 75.000 ľudí v 85 krajinách a dosahuje ročný obrat približne 17 miliárd eur.

Prečítajte si tiež:

Toto dodržiavajte a váš škôlkar bude zdravý ako repa

Odučte dieťa od fľašky: Máme pre vás 8 tipov

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, sita.sk/AP
Zdroj: TASR, az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia