Takto si poradíte so záchvatmi kašľa u detí

Takto si poradíte so
Ilustračné foto
2017-11-28 13:30:36 |

Pozná to veľa rodičov. Len čo príde jeseň so sychravým počasím a po nej zima, dieťa sa nevie dokašľať. Odložte lieky či sirupy a skúste to inak.

I keď v poslednej dobe sa veľa hovorí o nadmernom užívaní antibiotík a Slovensko patrí ku krajinám s vysokou spotrebou liekov, čoraz viac ľudí však pri bežných ochoreniach hľadá inú cestu ako pomoc medikamentov. Najmä pri deťoch hľadáme aj iné možnosti, aby sme ich organizmus zaťažovali čo najmenej. Určite nejeden z vás má skúsenosť s častými záchvatmi kašľa, ktoré niekedy trvajú aj niekoľko hodín. Jednou z bezliekových foriem liečby je inhalácia, ktorá pomáha pri väčšine respiračných ochorení.

Vlastnú skúsenosť popisuje aj otecko Milan: „Dcérka býva počas dňa celkom fit, sem-tam jej treba vyfúkať nos, ale to je v tomto období normálne. Akonáhle si však večer ľahla, soplíky jej stekali, nevie ich ešte vypľúvať ani vykašľať. Kašeľ ju „dusil“ aj dve hodiny. Skúšali sme rôzne sirupy proti kašľu, ale nezaberali, scenár sa vždy opakoval. Až kým sme neobjavili inhalátor. Odkedy ho používame, nočné záchvaty prakticky vymizli. Keď začne občas v noci kašľať, stačí krátka inhalácia a spí ďalej až do rána.

Jednou z hlavných výhod podpornej liečby s pomocou inhalátora je fakt, že vám k nej stačí malé množstvo liečivej minerálnej vody. Namiesto nosových sprejov či kvapiek, ktorých nadmerné užívanie môže ľahko viesť k závislosti, tak praktizujete liečbu bez chémie. Jemná hmlovina (aerosól) vypúšťaný inhalátorom, prenikne až do spodných častí dýchacích ciest. Včasným nasadením liečby môžete zamedziť prepuknutiu ochorenia do vyššieho štádia a zamedziť užívaniu antibiotík. Inhalovanie vodnej pary účinne pomáha pri akútnych i chronických ochoreniach horných i dolných dýchacích ciest. Dochádza k zvlhčeniu sliznice, hlien sa stáva redším a ľahšie sa vykašliava. Použitie domácej zdravotníckej pomôcky má protizápalový a upokojujúci účinok. Rovnako, ako prispeje k odstráneniu kašľa, rýchlejšie zbaví aj nádchy. Vdychovanie hmloviny izbovej teploty uvoľňuje dutiny a pomôže vám zbaviť sa hlienov skôr.

Príslušenstvo väčšiny inhalátorov zahŕňa detskú, resp. novorodeneckú masku aj masku pre dospelých. Výrobcovia myslia najmä na tých najmenších, preto už dnes na trhu nájdete aj inhalátor a odsávačku dva v jednom, tzv. duobaby. Praktické riešenie najmä počas noci, kedy je zapínanie vysávača kvôli odsatiu soplíkov skutočne na príťaž. Inhalátor ako domácu podpornú liečbu odporúčajú pri väčšine bežných respiračných ťažkostí aj odborníci. Používanie inhalátorov je čoraz rozšírenejšie. Je to praktickejšia, príjemnejšia a bezpečnejšia forma ako naparovanie nad hrncom s horúcou vodou, ktoré sa praktizovalo kedysi. Nosové kvapky a spreje sú návykové, navyše riešia len momentálny opuch sliznice. Pri dlhodobom užívaní môžu viesť k závislosti. Bábätkám treba noštek najprv vyčistiť, odsať soplík a potom môže inhalovať. Vhodný je prístroj, ktorým zabijete dve muchy jednou ranou, pretože okrem inhalátora obsahuje aj odsávačku hlienov. V akútnych stavoch odporúčam inhalovať 3x denne po dobu 15-20 minút, " vysvetľuje doktorka Katarína Šimovičová.

Prečítajte si tiež:

Takto často by ste mali kúpať deti

Vyčistite bábätku noštek správne! Ako na to?

 

 

Fotogaléria


Foto: tlačová správa
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia