Takmer každé desiate dieťa si musí dávať pozor, čo zje

Takmer každé desiate dieťa
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-22 13:45:43 |

Vypustiť zo svojho jedálneho lístka určité druhy potravín je veľmi náročné aj pre dospelého, nieto ešte pre dieťa. Bohužiaľ, stále ich pribúda.

S rôznymi potravinovými alergiami či intoleranciami sa stretávame čoraz častejšie. Nie je preto prekvapením, že aj počet detí s takýmito zdravotnými problémami pribúda, a to paradoxne aj vďaka pokroku v medicíne. Práve moderné medicínske technológie dokážu správne a včas diagnostikovať aj tak nejasné symptómy, ako sú napríklad ťažkosti s dýchaním, ekzémy, bolesti hlavy, kŕče v bruchu, nadmerná únava či dokonca celková nepohoda. Vďaka tomu vedia odborníci skôr určiť, o aký druh stravovacieho obmedzenia ide, a teda aké potraviny je nutné z jedálneho lístka dieťaťa vypustiť.

Problematiku rôznych stravovacích obmedzení detí zisťoval v rámci svojho prieskumu projekt zdravej výživy „Viem, čo zjem“, ktorý je súčasťou globálneho programu Nestlé pre zdravie detí. Výsledky prieskumu ukázali, že takmer každé desiate dieťa vo veku 8 – 11 rokov je odkázané na určitú formu obmedzenia v stravovaní. Viac ako polovica detí z tejto skupiny má alergiu na potraviny obsahujúce laktózu (51 %). Skoro každé piate má problém s trávením určitých druhov ovocia alebo zeleniny. Pomerne rozšírená (11 %) je aj bezlepková diéta, či problémy s trávením orieškov a sóje (8 %), pričom aj mäsu a rybám sa musia vyhýbať 4 % detí z tejto skupiny.

Ďalšími dôvodmi stravovacích obmedzení sú zdravotné problémy, ako napríklad detská obezita (6 %), metabolická porucha (2 %) či diabetes (1 %). Len minimum detí (1 %) nekonzumuje určité druhy potravín z dôvodu názorového presvedčenia svojich rodičov – vegetariánstva.

„Napriek tomu, že laktóza je u ľudí pomerne rozšíreným alergénom, je nevyhnutné si uvedomiť, že nutrične vyvážená strava detí bez tohto obmedzenia by mala obsahovať aj mliečne výrobky. Obzvlášť v detstve je konzumácia mliečnych výrobkov veľmi dôležitá. Sú totiž bohatým zdrojom vápnika, ktorý prispieva k zdravému vývinu a pevným kostiam,“ vysvetľuje zástupkyňa hlavného hygienika ÚVZ SR a vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Jana Hamade. Pozitívnym zistením je, že až 83 % detí konzumuje mliečne výrobky 3 až 4-krát týždenne a iba 2 % detí ich nekonzumuje vôbec. Z toho vo väčšine prípadov (približne 3/4) sú dôvodom práve spomínané problémy s trávením mliečnych výrobkov a iba každé tretie dieťa ich odmieta konzumovať  len tak, lebo im nechutia.

Prieskum uskutočnila agentúra NMS Market Research v auguste 2017 na vzorke 907 respondentov, ktorými boli rodičia detí vo veku 8 až 11 rokov.

Projekt zdravej výživy „Viem, čo zjem“ je kombináciou zaujímavých prednášok o zdravom stravovaní a zábavných súťaži. Cieľom je motivovať žiakov základných škôl vo veku 8 – 11 rokov k vyváženému životnému štýlu, správnym stravovacím návykom a podporiť ich záujem o pohybové aktivity. V aktuálnom školskom roku 2017/2018 sa uskutočňuje už 2. ročník, do ktorého sa zapojilo 12 181 žiakov z 98 škôl Slovenska. Od októbra postupne prebiehajú školenia 1. lekcie, ktorej témou je v aktuálnom ročníku vyvážená strava. Školenia vedú lektori z regionálnych pracovísk ÚVZ SR. Viac informácii nájdete na www.viemcozjem.sk.

Prečítajte si tiež:

S touto knihou zvládnete detské choroby bez stresu

Prikrmovanie dieťatka krok po kroku

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia