Krvácanie z nosa: Viete ho zastaviť správne?

Krvácanie z nosa: Viete
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-09-16 00:30:00 |

Stretol sa s ním snáď každý, no nie vždy reagujeme pri krvácaní z nosa správne. Viete, kedy to zvládnete doma a kedy s krvácaním treba na pohotovosť?

Niekedy rodičia nevedia, ako ošetriť detské poranenia a radšej utekajú na pohotovosť. Niektoré malé rany, alebo ochorenia však zvládnete ošetriť sami v pohodlí domova. Ušetríte tak hodiny strávené v čakárni a aj dieťa bude menej vystresované. Výlet do nemocnice si radšej nechajte na skutočne núdzové situácie, ako sú zlomené kosti, otvorené rany, strata vedomia či podozrenie na otras mozgu. Tieto zdravotné nepríjemnosti zvládnete aj doma:

Krvácanie z nosa

Zvyčajne je spôsobené prasknutím krvnej cievy v nose. Vážna strata krvi je zriedkavá. Často to vyzerá oveľa horšie, ako to v skutočnosti je. Čo robiť? V prvom rade hlavu nezakláňajte. Krv by sa mohla dostať do krku, podráždiť žalúdok a spôsobiť nevoľnosť. Nakloňte dieťaťu hlavu dopredu a stlačte nos. Snažte sa ho upokojiť, nemalo by plakať ani rozprávať. Vysvetlite mu, že je potrebné, aby dýchalo ústami. Pokúste sa vydržať minimálne päť, optimálne 10 minút. Potom zovretie pomaly uvoľnite. Po zastavení krvácania by ste svojho potomka mali udržať niekoľko hodín v kpokoji. Námaha a pohyb by krv totiž mohli opätovne spustiť. Ak krvácanie nezastavíte do 30 minút, vezmite dieťa na pohotovosť.

Teplota

Ak má dieťa vysokú teplotu, ale inak sa cíti dobre, nemá žiadne iné príznaky choroby, nemusíte ihneď bežať k lekárovi. Skúste sa najskôr sami s teplotou popasovať. Recepty starých materí v podaní studených zábalov a vlažných spŕch už odborníci neodporúčajú. Podľa nich by malé telíčko mohlo zažiť šok. Uistite sa, že dieťa je dostatočne hydratované. Ak spí, nezakrývajte ho, teplota by sa tak mohla zvýšiť. Podávajte lieky na zníženie teploty, väčšinou zaberú okamžite. Keď dieťaťu teplota stúpa i napriek podaným liekom, je skľúčené, vyčerpané, vezmite ho na pohotovosť.

Mdloby

Môže ich spôsobiť nedostatkom kyslíka v mozgu. Nemusí ísť hneď o závažné ochorenie, dieťa môže na chvíľu stratiť vedomie po tom, ako dlho sedelo a príliš rýchlo sa postavilo, stáva sa to aj dospelým. Dôležitá rada, hlavne nepanikárte! Kedysi sa človeku, ktorý stratil vedomie, striekala voda do tváre. Nerobte to, mohlo by to spôsobiť šok a následne vdýchnutie vody. Keď niekto odpadne, či už dieťa alebo dospelý, položte ho na chrbát a zdvihnite nohy nad úroveň srdca, aby ste obnovili prietok krvi do mozgu. K vedomiu by mali prísť v priebehu pár sekúnd. Ak je pacient diabetický, podajte mu niečo sladké, pretože slabosť môže byť spôsobená poklesom hladín cukru v krvi. V každom prípade by ste však mali navštíviť lekára, aby vylúčil závažné ochorenie.

Podvrtnutia verzus zlomeniny

Samozrejme, keď ide o zlomeniny, nie je o čom, treba vyhľadať odborníka. Vyvrtnutý členok bolí, ale poradíte si s ním aj doma. Vyložte dieťaťu nohu na stôl, chodidlo podložte vankúšom a na opuchnuté miesto priložte vrecko s ľadom. Opuch zmierni aj octanový alebo vínny obklad. Pomôže aj tabletka proti bolesti. Ak sa vám niečo nezdá, chodenie potomkovi nerobí problém, no noha je príliš opuchnutá, máte pocit, že kosti nie sú na svojom mieste, radšej zbehnite do nemocnice na RTG, s niektorými zlomeninami totiž to ľudia vedia chodiť.

Popáleniny a pľuzgiere

Drobné popáleniny a pľuzgieriky zvládnete ošetriť aj doma. Najlepšie urobíte, keď popálené miesto ochladíte v studenej tečúcej vode aspoň desať minút alebo kým dieťa nepocíti úľavu. Postihnuté miesto neprelepujte, koža potrebuje dýchať. Ak sa vytvorí pľuzgierik, potlačte nutkanie prepichnúť ho. Hoci to znie banálne, ale radšej to nechajte na odborníka, predíde tým prípadnej infekcii. Samozrejme, ak ide o ťažké popáleniny, okamžite volajte záchranku.

Doudieraná hlava

Deti veľa padajú a často rovno na hlavu. Väčšina zranení však končí našťastie len modrinou. Ak dieťa po páde okamžite reaguje krikom a plačom, pravdepodobne to naozaj skončí len hrčou. Upokojte ho a priložte na postihnuté miesto vrecko s ľadom. Kontrolujte, či nemá rozšírené zreničky, pozorujte, či nie je malátne, spavé. Opakované vracanie môže byť znakom, že niečo nie je v poriadku. Vezmite dieťa na pohotovosť.

Objekt v nose, či uchu

Deti si zvyknú strkať ľubovoľné predmety do rôznych otvorov v tele. Na pohotovosti by vám lekári vedeli rozprávať, čo všetko už z detí vybrali. Gombíky, sladkosti, orechy, hračky, to všetko sa dá strčiť do detského nosa či ucha. Pokiaľ sa vec trčiaca z ucha vášho potomka dá vybrať prstami, urobte to sami. Keď nie, nechajte to na odborníka, pretože by ste predmet mohli nechtiac zatlačiť hlbšie a pretrhnúť bubienok. Ak má dieťa niečo v nose, pokúste sa ho prinútiť kýchnuť, ak sa mu to nedarí, vezmite ho na pohotovosť, kde mu vec vyberú za pár sekúnd.

Rezné rany, odreniny

Zastavte krvácanie, najlepšie tlakom čistého uteráka alebo obväzu. Potom vyčistite postihnuté miesto studenou vodou. Môžete použiť dezinfekčný roztok, pri deťom sa vyhnite takým, ktoré obsahujú alkohol. Na rany nedávajte žiadne masti ani zásypy. Nezakrývajte ich, rýchlejšie sa zahoja. Na pohotovosť choďte vtedy, ak sa vám zdá, že v rane sú čiastočky, ktoré nedokážete vyčistiť.

 

Fotogaléria

gettyimages.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia