Pozor, v tomto čase sa deti zrania najčastejšie!

Pozor, v tomto čase
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-20 13:30:16 |

Úrazy sa deťom nevyhýbajú ani cez prázdniny. Alebo lepšie povedané, cez prázdniny je ich ešte viac. Vedeli ste, že počas dňa existuje najkritickejší čas, kedy je úrazov viac ako inokedy?

Podľa štatistík sa najviac úrazov stáva medzi 14.00 – 18.00, keď sú deti často bez dozoru dospelého. Najčastejšie pritom dochádza k zraneniam na ihrisku, dovolenke a v letnom tábore. Počas školského roka sú časté úrazy doma, ale aj v škôlke a škole. Výnimkou, žiaľ, nie sú ani dopravné nehody. Ročne je na Slovensku odborne ošetrených až 200-tisíc detí v dôsledku úrazu. Z nich je takmer 35-tisíc hospitalizovaných. Priemerná doba, ktorú dieťa strávi v nemocnici je 6,7 dňa.

Čo deti najviac ohrozuje?

Medzi najčastejšie dôvody hospitalizácie patria uhryznutie kliešťom, viróza, zlomeniny, pomliaždeniny, popáleniny a otras mozgu. Stav malého zraneného pacienta pritom často závisí od  prvej reakcie a rýchlej pomoci. „Napríklad pri uhryznutí kliešťom platí, čím skôr sa vyberie, tým je riziko prenosu ochorenia menšie. Správne sa má kliešť vybrať tak, že sa s ním veľmi nemanipuluje a vhodné je použiť pinzetu. Kliešť sa nemá ničím potierať, točiť, ani dusiť, s čím sa, bohužiaľ, stále stretávame. Dôležité je potom niekoľko týždňov dané miesto sledovať a ak by vznikol fľak, je nutné navštíviť lekára,“ vyvracia mýty o vyberaní kliešťov MUDr. Mário Moro, viceprezident Asociácie súkromných lekárov SR a všeobecný lekár pre deti a dorast. „Nezriedka sa stáva, že aj zranenia, ktoré sa nám zdajú malicherné, môžu mať vážne následky alebo si budú vyžadovať pobyt v nemocnici,“ dopĺňa odborník.

Letné strašiaky – spálená koža i otras mozgu

V lete často hrozia spáleniny kože zo slnka. Príčinou môže byť nedostatočná ochrana pokožky alebo dlhý pobyt na slnku. Bežným „letným“ zranením je i otras mozgu. „Nastáva najčastejšie po pádoch na bicykli, motorkách alebo pri autohaváriách. Sprievodným javom môže byť tiež zvracanie. Pacienti s otrasom mozgu by mali byť hospitalizovaní,“ dopĺňa MUDr. Moro.

Prečítajte si tiež:

Koža a hmyz: Ako na štípance?

Praktický manuál, ako na najbežnejšie letné zdravotné komplikácie u detí

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia