Záhadná infekcia z pláže: Dievčatko takmer prišlo o prst

Záhadná infekcia z pláže:
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2017-08-10 13:29:45 |

Mama 18-mesačnej Arie varuje rodičov, aby nedovolili deťom behať po pláži naboso. Jej dcérka na to takmer riadne doplatila. Čo sa stalo?

Rodina strávila deň na škótskej pláži Ardrossan. Dievčatko behalo tak ako väčšina drobcov bosé a hralo sa v piesku. Krátko po príchode domov mu očervenel a opuchol palec na ľavej nohe. I keď spočiatku to nevyzeralo úplne hrozivo, malý prst opúchal viac a viac, začali sa na ňom tvoriť zvláštne pľuzgieriky a  a bolesť sa stupňovala. Nasledovala horúčka. „Začalo to celé asi dve hodiny po príchode z pláže. Bola mrzutá, prst ju bolel a keď som ju zobrala na ruky, cítila som, že celá horí. Jej pery začali modrieť,“ opisuje mama dievčatka Amy-Leigh Cavanagh (26).  Batoľa skončilo v nemocnici v karanténe, kde strávilo dve noci. Spočiatku hrozilo, že jediným riešení bude amputácia palca, z ktorého sa infekcia mohla rozšíriť aj ďalej, nakoniec sa ju podarilo eliminovať odstránením nechtu,  okolitého nechtového lôžka a kože. Lekári sa museli rozhodnúť veľmi rýchlo.

(Palec vyzeral naozaj hrozivo)

Mama Arie je presvedčená, že záhadnú infekciu spôsobil psí moč nachádzajúci sa na pláži. Podľa lekárov je to jedna z pravdepodobných možností, no nedokážu to potvrdiť na 100 percent. Ďalšími možnými spúšťačmi mohli byť aj ľudský moč, neznáma chemikália alebo dokonca rybí jed, ktorý sa na pieskovej pláži dostal do malej ranky dievčatka. I keď pôvodca nie je jednoznačný, podľa lekárov je viac ako pravdepodobné, že infekciu dievčatko dostalo práve počas hrania sa v piesku pri mori bosými nohami.

„Je to hrozné, netušila som, že sa niečo podobné môže stať. Ľudia si, podobne ako ja, ani neuvedomujú, čo môže spôsobiť taký psí moč,“ hovorí Amy. I keď sa odporúča, aby deti chodili po piesku naboso, na miestach, ktoré nie sú čisté, by mali mať niečo obuté. Napríklad aj topánky do vody, ktoré majú mäkkú podošvu. Piesok, nielen ten plážový, môže v sebe skrývať naoazj vážne nebezpečenstvo. 

Prečítajte si tiež:

Nedovoľte hocikomu pobozkať svoje bábätko

Dvanásť symptómov, ktoré by ste nemali ignorovať

 

Fotogaléria


Foto: profimedia.sk
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia