Obhrýzanie nechtov: Aj takto to môže dopadnúť!

Obhrýzanie nechtov: Aj takto
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2017-06-05 13:45:49 |

Toto ste ešte asi nevideli. Alebo... ak vaša ratolesť patrí k „obhrýzačom“ nechtov, potom možno stačí pozrieť na jej ďasná. Prečo?

Vŕtanie sa v nose, „ochutnávanie“ jeho obsahu, obhrýzanie nechtov, pľuvanie. To je len zopár zo zlozvykov, s ktorými sa stretávame nielen u detí, ale neraz aj u dospelých. Dokonca sa hovorí, že niektoré síce nevyzerajú vábne, ale napríklad také vŕtanie sa v nose a gurmánske ochutnávky toho, čo z neho vydolujeme, dokonca posilňuje imunitu. Niekedy však môže byť zlozvyk nielen nepríjemný na pohľad, ale dokonca aj zdraviu škodlivý. A vtedy treba zasiahnuť!

Kale si obhrýzal nechty snáď vždy,“ opisuje chlapcova mama Sara Guidy. Jedného dňa si však v jeho ústach všimla niečo zvláštne a nestačila sa čudovať. Z Kaleových ďasien „trčalo čosi biele.“ Sara zobrala pinzetu a vytiahla to. Neverila vlastným očiam, no boli to obhryzené úlomky  nechtov. V okolí našla ešte ďalšie štyri. To však nie je zďaleka všetko. V inej oblasti úst našla až 27 pozapichovaných nechtov!


Prečo môže byť obhrýzanie nechtov pre deti dobré


Zubár, s ktorým to riešila, lebo Kale mal ďasná zapálené, nikdy nič podobné nevidel. Samozrejme, nie každé dieťa, ktoré si obhrýza nechty, sa potom s nimi v ústach hrá tak ako Kale, ale nie je to vylúčené. Úlomok sa môže zapichnúť do ďasien veľmi nenápadne. Môže to skončiť zápalom alebo aj vážnejšími zdravotnými komplikáciami.

Pozrite si video, ktoré Sara natočila, aby varovala ostatných rodičov. „ Ak zvládnete takéto nechutné obrázky, pozrite si ho,“ odporúča.

Mohlo by vás tiež zaujať:

​Dvanásť symptómov, ktoré by ste nemali ignorovať

Toto ste vedeli? Najviac mikróbov sa drží medzi prstami

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia