Vitamín D: V zime je jeho dopĺňanie veľmi dôležité

Vitamín D: V zime
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com,
2016-02-24 00:30:41 |

Počas zimných dní s minimom slnka, keď neprijímame vitamín D prirodzene zo slnečného žiarenia, ho treba dopĺňať. Dbajte na to, aby ho deti mali aj v zime dostatok.

Nedostatkom vitamínu D, ktorý má na svedomí rachitídu (krivicu), kardiovaskulárne a autoimunitné ochorenia, rozvoj osteoporózy, cukrovky aj rakoviny u dospelých, trpí čoraz viac ľudí po celom svete. Extrémne nízku úroveň tohto vitamínu má až 25 percent populácie. Pediatri varujú, že alarmujúce sú aj štatistiky týkajúce sa detí a vyzývajú rodičov, aby dbali pri ich výžive na stravu bohatú na vitamín D. Počet detí s nedostatkom vitamínu D sa za posledné štyri roky až strojnásobil!

Vitamín D pozitívne vplýva na hustotu kostí a zdravie chrupu. Všeobecne posilňuje imunitu, pôsobí antikarcinogénne, pomáha pri liečbe niektorých kožných ochorení, v tehotenstve je dôležitý pre správny vývoj kostry bábätka a počas dojčenia zvyšuje tvorbu mlieka. Dôležitý je tiež pre správny vývoj organizmu, výborne vplýva na nervový centrálny systém.

Experti sa obávajú, že ľudia si nie sú vedomí významu vitamínu D a rizík spojených s jeho nedostatkom.  Napríklad výskyt krivice, ktorá bola bežná za viktoriánskej éry, no neskôr bola prakticky vyničená, sa za posledných pätnásť rokov niekoľkonásobne zvýšil. Okrem krehkých kostí či deformít na končatinách však môže mať nedostatok vitamínu D aj fatálne následky v podobe zlyhania srdca.

Zväčšujúce sa problémy spojené s nedostatkom vitamínu D podľa odborníkov súvisia najmä so súčasným životným štýlom, keď deti trávia príliš veľa času vnútri pri počítačoch a herných konzolách. Kým predchádzajúce generácie detí vyrastali vonku, dnešná vyrastá zatvorená vnútri a odborníci upozorňujú, že je to chyba a výsledok pohodlnosti nás rodičov, nie detí.

Kde nájdeme vitamín D?

Hlavným zdrojom vitamínu D je slnečné žiarenie, aj preto je pobyt detí vonku pre ich zdravie taký dôležitý. Mnohí rodičia ani netušia, že od novembra do februára, kedy je nedostatok ultrafialového žiarenia B, je nutné dbať na dopĺňanie vitamínu D v strave. Nachádza v tučných rybách ako sú losos,  kapor, zubáč a haring, v červenom mäse, vo vaječných žĺtkoch, mlieku, kokose, obsahuje ho tiež kakao a huby. Nachádza sa aj v mliečnych výrobkoch, cereáliách či rastlinných tukoch, ktoré sú ním umelo obohacované.

Bábätká a batoľatá dostávajú vitamín D v kvapkách, každej mamine je určite známy Vigantol. Neobsahuje ho totiž dokonca ani materské mlieko, ktoré je inak vyváženou stravou pre bábätká. Denná potrebná dávka je 5 až 10 mikrogramov vitamínu D, v zime až trojnásobná. Kým pri užívaní „umelých“ výživových doplnkov s vitamínom D je potrebné dávať pozor na dávkovanie, pri slnení a v klasickej stravy sa ním predávkovať nedá.

Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu D?

Najviac ohrozenými skupinami pri nedostatku tohto vitamínu sú drobci, nedonosené deti, deti, ktoré rýchlo rastú, tehotné ženy, ľudia nad 50 rokov a rekonvalescenti.  

U detí je najväčším strašiakom spomínaná rachitída, resp. krivica, ktorá vzniká najčastejšie v prvých dvoch rokoch života. Prejavuje sa tým, že dieťatku sa fontanely na lebke zatvárajú veľmi pomaly, vytvárajú sa mu uzlíky na mieste, kde sa rebrá napájajú na chrupavku, vznikajú deformity na končatinách, má užšiu panvuskrivenú chrbticupomalšie rastie a má problémy so zúbkami. Výsledkom nedostatku vitamínu D môže byť aj celkovo motorické oneskorenie s ochabnutým svalstvom a môžete si u dieťaťa všimnúť výraznejšie nechutenstvo.

Krivicou trpia aj školáci, mladí ľudia v období puberty a dospelí. U detí v školskom veku a v puberte sa prejavuje bolesťami kostí  a svalov. V dospelom veku, keď sú už kosti vyformované, sa prejavuje ich veľmi bolestivým mäknutím, tzv. osteomaláciou.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia