V detskej izbe sa kreativite medze nekladú

V detskej izbe sa
Zdroj: Oyoy, Pohodo.sk
2020-01-07 13:00:42 |

Máte doma malého športovca, milovníka zvierat a prírody alebo zanieteného dobrodruha? Detská izba sa vďaka vhodne zvoleným doplnkom môže razom zmeniť na telocvičňu, rozbúrený oceán či perníkovú chalúpku.

Pri zariaďovaní detskej izby sú dôležité mnohé aspekty. Vek a pohlavie dieťaťa, počet súrodencov v izbe, ale aj bezpečnosť či dostatok svetla. Nezabúdajte však aj na to, aby sa vaše dieťa vedelo v izbe kvalitne a najmä kreatívne vyžiť.

Berte to úvahy jeho záľuby a podporte jeho fantáziu. Dieťa si má v izbe rozvíjať motoriku aj osobnosť. Ideálne preto je, ak izbu zariadite v neutrálnych farbách, vyhnete sa jej preplneniu a o ostatné sa postarajú vhodne zvolené doplnky.

Deti majú totiž, na rozdiel od nás dospelých, obrovskú fantáziu, a preto by bola škoda, keby sme ju práve v detskej izbe oklieštili konkrétnymi motívmi v štýle ružovej Barbie či modrého námorníka…

Deti sa chcú v izbe zahrať na dobrodruhov, farmárov, obchod či školu. Chcú v nej prejaviť svoju hravosť a nápady. Mnohokrát im stačia celkom jednoduché pomôcky, ako sú deky, stoličky či štipce, a parádny bunker je na svete.

Ak teda máte pred sebou výzvu v podobe zariadenia novej detskej izby, doprajte jej najmä dostatok voľného priestoru a akúsi farebnú neutrálnosť, aby sa dokázala razom premeniť na vysnívaný svet presne podľa predstáv jej malého obyvateľa či obyvateľky.

Tu sú inšpirácie na doplnky, hračky či dekorácie, ktoré dopomôžu v izbe dotvoriť atmosféru presne podľa obľúbených činností vášho drobca:

Ako na ihrisku

Vhodná pre všetky deti, ktoré majú energie na rozdávanie a ešte o kúsok viac. Doprajte im možnosť jašiť sa, skákať, hojdať sa či športovať nielen vonku, ale aj vnútri vo vlastnej izbe. Preliezačky, hojdačka, lanové rebríky, malé trampolíny, lezecké úchytky na jednej zo stien alebo tyč, na ktorú sa dá vyliezť. Čo by ich potešilo viac?

Všetko sú to zároveň pomôcky, ktoré pri každodennom používaní pomáhajú hrubej motorike dieťaťa. Samozrejme, nezabúdajte na bezpečnosť, ktorá je v detskej izbe vždy prvoradá a zamyslite sa, kam tieto pomôcky umiestniť tak, aby nedošlo k úrazu.

Milovníci zvierat

Zvieracie motívy vnesiete do izby aj bez toho, aby ste museli tapetovať celú steny či kupovať špeciálny koberec. Čo takto šablóna na stenu, dizajnová soška, obrazy, fotografie alebo kriedové tabule s podobou obľúbených tvorov? V detskej izbe je ľahké skĺznuť ku gýču, preto sa riaďte heslom „menej je viac“.

Odvážni moreplavci

Vytýčiť cieľ na mape, napnúť plachty a vyraziť! Každý z nás v detstve s obdivom počúval o objavných plavbách známych moreplavcov. Preneste tento dobrodružný svet do izby vášho potomka pomocou závesných dekorácií, ako sú tapety či plagáty s mapou sveta a ako loď im hravo poslúži hojdačka či závesná sieť, z ktorej je predsa najlepšie vidno nepriateľských pirátov na obzore…

Posteľ nielen na spanie

Všetky hravé a kreatívne malé duše ocenia určite rám postele, ktorý sa raz-dva dokáže premeniť na perníkovú chalúpku, indiánske típí alebo poschodový autobus. Ale fantázii sa medze nekladú, takže nebuďte prekvapený, ak jej deti vymyslia ešte kopec iných funkcií…

Malí botanici

Deti, ktoré obľubujú prírodu, určite ocenia vo svojej izbe obrazy s prírodnými motívmi. Ich výhodou je to, že ich môžete pomerne ľahko obmieňať – podľa toho, či máte doma práve lovca motýľov alebo pozorovateľa vtákov či znalca stromov. Maľby a grafiky s prírodným motívom sa len tak ľahko nezunujú a podporujú estetické cítenie už od mala. Opäť pozor na to, aby ste nesiahli po gýči. To, že je niečo určené deťom ešte neznamená, že to musí byť infantilné.

 


Foto: Oyoy, Pohodo.sk
Autor: © Zoznam/red

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia