15 rád, ktorým sa vyhýbajte, ak chcete byť lepšou mamou

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-10-07 12:00:00 |

Zaručený návod na skvelých rodičov zrejme neexistuje. No je vhodné si objasniť, ktoré rady, už nie sú vyhovujúce a vyhnúť sa im. Poznáte ich?

S príchodom bábätka na svet, pravdepodobne radi uvítate v starostlivosti nápomocné rady. Spoločnosť sa mení. To, čo kedysi bolo „overené“, už nemusí platiť v súčasnosti. Existujú rady, ktoré sú však zastarané, uvádza Parents.com. Pozrite sa na niekoľko tipov, ktoré v rámci starania sa o bábätko, nie sú vhodné a neplatia.

 

1. Dojčatá je nutné okúpať skutočne každý deň

Samozrejme, že je potrebné dodržiavať pravidlá základnej hygieny. Zrejme každý rodič chce, aby jeho dieťatko bolo zdravé a snaží sa preto robiť, čo sa len dá. Dieťatká ešte nechodia do škôlky, do školy, ani nepracujú. Preto sa pravdepodobne nezapotia tak, ako dospelí. Odporúča sa, aby ich rodičia kúpali približne každý druhý alebo každý tretí deň. Výnimkou je samozrejme prípad, ak sa z nejakého dôvodu viac zašpiní alebo nechá v plienke veľké prekvapenie“. Vytvorili ste si z každodenného kúpania už zvyk? Neprekáža to. Myslite na to, že je lepšie, keď dieťa nebudete úplne namáčať každý deň, ale ho skôr len navlhčite.

2. Pre spánok malého dieťatka je vhodné, keď je v tmavej izbe kde je ticho

Mnohé bábätka dokážu zaspať aj tam, kde do izby preniká aj nejaké to svetlo. Zároveň nie je pravda, žeby museli mať v izbe úplné ticho. Niektoré sa dokážu vyrovnať aj so šumami. Dokonca, sú prípady, kedy zaspali aj vďaka hudbe.

3. Uložiť si dieťatko do svojho lona znamená, že neskôr bude na vás skákať

Bábätkám pomáha napredovať, ak objavujú, ako so svoju váhou tela pracovať. Keď ho necháte pokúšať sa, či samo postojí, bude ho to zrejme baviť. Dokonca, viaceré detičky sa takto učia, ako sa niesť na nožičkách. Učia sa, ako pracovať so svojou váhou tela. A robiť pri tom rôzne zaujímavosti, ako odrážať sa a podobne.

4. Klasická hudba zabezpečí, že dieťatko bude múdrejšie

Zatiaľ sa nepodarilo dokázať, žeby púšťanie takejto hudby, malo na jeho inteligenciu lepší dopad. Zrejme, budete musieť nájsť iné veci, ako k tomu dopomôcť.

5.  Ak roní „krokodílie“ slzy a na rukách ho zoberiete do výšky, skazíte ho

Táto vec skutočne neplatí, pretože to naozaj záleží aj od veku a vývinu dieťatka. Menšie, ktoré majú menej ako 4 mesiace, nevedia ako si uľaviť. Keď sa pre niečo rozrušia alebo nahnevajú, potrebujú cítiť, že nie sú opustené. Potrebujú vedieť, že sa môžu na svojich rodičov spoľahnúť.

6. Dieťatko v noci preberte a pocikanú plienku obmeňte za inú

Nie je nutné, aby ste to robili. Plienky sú často zhotovené tak, aby dokázali absorbovať moč na nejaký čas. V prípade, že sa v noci pociká a má kvalitnú plienku, odporúča sa nechať ho ďalej spinkať. Vymeňte ju vtedy, keď je jasné, že bábätku, moč, prípadne stolica prekáža.

7.  Bábätko menšie ako 6 mesiacov netreba pred slnkom chrániť opaľovacím krémom

Rakovina kože môže dostať takmer kohokoľvek. Preto je potrebné dbať aj na správnu prevenciu. Predtým, ako dieťatko pôjde na slnko sa odporúča, aby ste ho natreli opaľovacím krémom.

Americká akadémia pediatrie odporúča aplikovať ho hlavne na menšie časti tela. Je vhodné ho natrieť nielen na ruky, ale aj na samotnú tvár. Zároveň poznamenala, že je dobré, keď vyhľadáte aj nejaké to miesto, kde sa nachádza tieň. Aby ste sa mohli schovať. Napríklad pod strom.

8. Bábätká mladšie ako 3 mesiace musia mať zabezpečené, že ich cumlíky a dojčenské fľaše,  budú sterilizované

Po tom, čo ich po kúpe odbalíte, už nie je potrebné ich opätovne sterilizovať. Stačí raz, pred tým, ako ich po prvýkrát použijete. Následne stačí, keď ich budete umývať vodou a mydlom.

9. Chcete ho uspať? Najlepšie urobíte, keď ho položíte na bruško

Ukázalo sa, že to nie je pravda. Aby sa dieťatko neudusilo je vhodné, ak ho jednoducho položíte na chrbát. Je to vraj najideálnejšia poloha.

10. Pre rýchlejšie zaspávanie je vhodné, keď mu do fľaštičky dáte ryžové cereálie

V súčasnosti sa to nepotvrdilo. Na základe viacero vykonaných výskumov sa zistili niečo iné. Že je vhodnejšie, keď im pevnú stravu budete podávať neskôr. Vtedy, keď detičky dovŕšia aspoň štyri mesiace. Bábätká, ktoré ju nekonzumujú do toho veku, spávajú vo všeobecnosti lepšie.

11. V stravovaní je nutné sa riadiť presným a tvrdým plánom

Ak patríte medzi ľudí, ktorí si radi plánujú veci, je to v poriadku. Pri jedle, to až tak platiť nemusí. Počas prvých dvoch mesiacov uprednostnite to, kedy si dieťatko samo papanie ,,vypýta“.

Neprehliadnite náznaky, ktorými sa vám snaží naznačiť, že je hladné. Potom je vhodné si vytvoriť aj určitý pravidelný režim kŕmenia.

12. Dojčatá musia mať topánky, ktoré majú tvrdú podrážku

Preto, aby ste ochránili ich prstíky na nohách je nutné mať topánky s vhodnou podrážkou. Najlepšie takú, ktorá nie je príliš tvrdá, pretože sa tým môže zvýšiť riziko, že sa pošmykne.

13. Dieťatko musí mať stolicu aspoň jedenkrát za deň

Nie je to vôbec nutné. V prípade, že si všimnete nejaké vážne zmeny, ako napríklad krv, je potrebné vyhľadať lekára.

14. Pohladkanie fontanelu na hlave bábätka môže viesť k tomu, že mu urobíte niečo s mozgom

Fontanel je mäkká časť na hlave dieťatka. Nie, v skutočnosti to nie je extrémna hrozba, ak sa toho miesta budete dotýkať. ,,Existuje predpoklad zraniteľnosti, ale mozog je v skutočnosti celkom dobre chránený," povedal zahraničný doktor Adesman.

15. Chladné počasie spôsobí to, že bábätko ochorie

Napriek tomu, že je dieťatko náchylnejšie na chlad, nemusí z toho ochorieť. Častejšie sa stáva, že ochorenie spôsobujú skôr vírusy a baktérie. Preto blížiace sa zimné obdobie automaticky nepredstavuje hrozbu, žeby z nej dieťa ochorelo.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia