Týchto 10 nekonvenčných tipov na starostlivosť o bábo by ste mali poznať

Týchto 10 nekonvenčných tipov
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-01-17 15:30:00 |

Keď sa stanete rodičom, budete sa musieť veľa vecí naučiť veľmi rýchlo a za pochodu, aby ste sa o bábätko dobre postarali.

Prvé mesiace s bábätkom sú šialené. Buď sa vám dni vlečú a máte pocit, že to nikdy neskončí alebo letia neskutočne rýchlo, až máte pocit, že nestíhate. Základom je zabezpečiť dieťatku základné potreby a starať sa oň tak, aby bolo vždy v bezpečí. Týchto 10 tipov vám môže byť v týchto hektických dňoch nápomocných, píše sa na brightside.me.

1. Bábätko nekúpte každý deň

Denne by ste mali drobčeka umyť len na miestach, kde je špinavé alebo hrozí zaparenie – zadoček, pod pazuškami, aj to len jemne pretrieť handričkou. Bežné kúpanie nie je vhodné viac ako jeden až dvakrát týždenne. Zbytočne sa pri tom vysušuje pokožka, ktorá ho môže svrbieť a tvoria sa vyrážky.

2. Pri kúpaní vložte do vane najskôr nožičky dieťaťa

Pri kúpeli je potrebné mať na pamäti niekoľko dôležitých vecí. Po prvé, NIKDY nenechávajte bábätko vo vode BEZ DOZORU. Po druhé, keď ho vkladáte do vody, VŽDY dajte ako prvé nožičky, aby sa aklimatizovalo na teplotu vody. Chvíľu tak podržte a až potom začnite pomaly vkladať do vane aj zvyšok tela. Dieťatko je nutné stále držať!

3. V prvom roku života bábätka zdieľajte izbu, ale nie posteľ

Aby bolo dieťa v bezpečí, je lepšie naučiť ho spávať vo vlastnej postieľke. Vyhnete sa tak riziku ublíženia mu z vašej strany. Nepoužívajte vankúše ani veľké prikrývky, aby malo bábätko priestor na  pokojné dýchanie.

4. Otáčajte hlavičku dieťaťa, keď ho ukladáte do postele

Keď sa bábätko aklimatizuje na postieľku, odborníci odporúčajú striedať polohu, v ktorej spí. Každý druhý večer by ste sa mali pokúsiť pretočiť ho na inú stranu, aby si nezvyklo ležať len na jednej strane hlavičky. Hrozí, že by sa mu mohla sploštiť, lebo lebka ešte nie je dostatočne tvrdá.

5. Nechajte dieťatko rozhodnúť, koľko a ako rýchlo môže jesť

Keď dieťa začína prechádzať na pevnú stravu, je lepšie nechať ho, aby sa riadilo vlastným tempom a zjedlo toľko, koľko chce. Veľmi dobré je kŕmiť ho pri stole, kde je celá rodina, aby si zvykalo na stravovaciu rutinu. Postupne mu začnite ponúkať tie isté veci, ktoré jedia aj ostatní, ale bez soli a korenín. Ochucovať začnite bylinkami. Tiež sa odporúča, aby ste dieťa čo najskôr začali povzbudzovať k tomu, aby sa kŕmilo samo.

6. Hrajte s bábätkom rôzne hry, napríklad „schovávačku“

Ukážte na predmet, ktorý dokáže dieťatko rozpoznať, skúste ho skryť a zistite, či je zvedavé, kam sa podel. Pýtajte sa, kde je, aby sa snažilo ho nájsť. Aj toto je spôsob, ako mu pomôžete napredovať.

7. Všímajte si, ako bábätko reaguje na hlasné a náhle zvuky

Keď sa v blízkosti vášho dieťaťa ozve hlasný zvuk alebo vám na zem spadne tanier a zľaknete sa, pozrite sa na svoje dieťa. Ak sa tiež zľakne, je to dobré znamenie, že jeho sluch je v poriadku. Keď nijako nezareaguje, mali by ste navštíviť pediatra, ktorý vás pošle na odborné yvšetrenie.

8. Čistite zúbky aj ďasná čo najskôr

Prvé zúbky začínajú deťom vychádzať niekedy v období od 5 do 9 mesiaca. To je najvyšší čas, aby ste mu ich začali umývať. Samozrejme, nie hneď klasickou kefkou, ale handričkou alebo špeciálnou kefkou na prsty a buďte pri tom veľmi jemní. Nezabudnite aj na ďasná. Po čase, keď dieťatko znesie už aj malú zubnú kefku, zaraďte umývanie zúbkov do dennej rutiny. Poďakuje sa vám nielen jeho stna dutina, ale aj peňaženka, lebo zubné ošetrenia naozaj nepatria k lacným a kazy má na svedomí často práve nedôslednosť v tejto oblasti. Zubnú pastu začnite používať až od 18 mesiacov dieťatka. Skôr určite netreba.

9. Nechajte bábätko vyjedovať sa

Niekedy sa aj najmenšie deti môžu zobudiť s mrzutou náladou a nech robíte, čo robíte, nič nepomáha. Ak neviete nájsť spôsob, ako záchvat hnevu ukončiť, rešpektujte náladu bábätka a počkajte, kým záchvat prejde. Dajte dieťatku trochu priestoru, občas jednoducho každý potrebuje „pustiť paru“.  

10. Ukazujte dieťatku svet za oknom

Keď bábätko dosiahne vek tri mesiace, jeho vývoj je mimoriadne dôležitý. Začína sa rozvíjať jeho pohľad na svet a na to, čo ho obklopuje. Jedným z odporúčaní odborníkov je každý deň sa na chvíľu s ním postaviť k oknu, ukazovať a rozprávať, čo sa vonku deje.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia