Malý Koa prišiel na svet vo vani v záhrade

Malý Koa prišiel na
Zdroj: SWNS:SOUTH WEST NEWS SERVICE
2020-09-08 13:30:00 |

Dvadsaťtriročná Hannah Taylor sa rozhodla porodiť svojho prvého potomka bez lekárskej asistencie a navyše v prírode. Oporou jej boli len partner a najlepšia kamarátka.

Domáce pôrody stále spoločnosť rozdeľujú. Kým odborníci varujú pred množstvom nebezpečí, ktoré pri tom hrozia, mnohé ženy, ktoré sa pre takýto pôrod rozhodli, si ho nevedia vynachváliť. Hovoria o slobode a prirodzenosti. Samozrejme, keď všetko skončí dobre, musí to byť úžasný zážitok. Bohužiaľ, nie vždy to tak je a sú známe mnohé prípady, keď pri domácom pôrode zomrela mama alebo bábätko, či dokonca obaja.

Jednou zo žien, ktoré si povedali, že niet nad prirodezný pôrod bez asistencie cudzích ľudí, je aj Hannah Taylor zo Sacramenta v Kalifornii, ktorá svoje prvé dieťa priviedla na svet iba v spoločnosti partnera Tylera a najlepšej kamarátky Sheau. Aj prostredie zvolila netypické - rozhodla sa pre záhradu. V tomto prípade to dopadlo najlepšie ako mohlo a dnes už takmer dvojročný chlapček prišiel na svet bez jediného problému. Čo mladú učiteľku jogy viedlo k takémuto rozhodnutiu?

K domácemu pôrodu sa rozhodla po zlých skúsenostich mamy

Po tom, ako si Hannah vypočula hrôzostrašné historky o pôrode dvoch detí od svojej mamy, dozrela v nej myšlienka, že ona chce tieto okamihy prežiť inak. Celý pôrod opisuje ako neuveriteľnú a blaženú skúsenosť. „Nikto mi neprikazoval, kedy mám tlačiť a kedy nie," povedala.

„V deň D šiel môj partner do práce skoro ráno, okolo 5:00 a moje aktívne kontrakcie začali okolo 9:30. Bola som doma so svojou najlepšou priateľkou Sheau. Nemala som v pláne rodiť vonku vo vani, len som ju chcela použiť na „prestávku“ pri pôrode. No kontrakcie boli tak silné, že som sa predsa rozhodla presťahovať von do vane,“ prezradila. Partner sa stihol vrátiť včas a trojkilového syna, ktorého pomenovali Koa, priviedla na svet aj v jeho prítomnosti. 

Hannah rodila bez asistencie, bez lekárov, no zúčastňovala sa na pravidelných prenatálnych stretnutiach s pôrodnou asistentkou, aby sa ubezpečila, že jej tehotenstvo je zdravé a bezproblémové. Hannah tiež uviedla, že ak by bol čo i len najmenší problém, svoje plány s pôrodom by prehodnotila. „Mala som zdravé tehotenstvo a celý čas som navštevovala pôrodnú asistentku. Mala som predpôrodnú starostlivosť. Nič nenasvedčovalo tomu, že by niečo nebolo v poriadku, a keby tam bolo niečo v neporiadku, musela by som premýšľať o zmene svojho plánu  zvážiť pôrod v nemocnici.“

„Moja mamička mala z pôrodu mňa a mojej sestry len traumatické zážitky. Keď som si potom vypočula skúsenosti kamarátky z pôrodu bez asistencie, chcela som ho prežiť rovnako. A myslím, že to bolo správne rozhodnutie," rozpráva Hannah.

O tzv. slobodnom pôrode, teda bez akejkoľvek asistencie, prečítala Hannah veľa kníh a počúvala príbehy žien, ktoré ho prežili. Najväčšie plus vidí v tom, že vám nikto neprikazuje, kedy máte tlačiť. „Len počúvate svoje vlastné telo," rozpráva táto mladá mamička.

Silný zážitok to bol aj pre priateľa Hannah, Tylera (34), ktorý pracuje ako kuchár: „Bola to zatiaľ najúžasnejšia vec v mojom živote. Nikdy predtým som o pôrode bez asistencie nepočul, ale keď som svojho syna chytil do náručia, úplne ma to dostalo. Držal som ho a tiekli mi slzy, bolo to ako sen," zveril sa denníku dailymail.co.uk.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia