Fúha, aj takéto niečo sa môže stať po cisárskom reze

Fúha, aj takéto niečo
Ilustračné foto
Zdroj: foto: channelmum.com
2019-01-15 00:30:12 |

Takéto niečo naozaj nie je bežné. Čerstvej mame Mel Bremner (38) praskla po prepustení domov rana po cisárskom reze. To, čo z nej vyliezlo, ste ešte asi nevideli!

Fotka, ktorú pridala Mel na stránku pre rodičov Channelmum.com, nepatrí medzi bežné. Žena si totiž na nej v rukách drží črevá, ktoré jej vyliezli z rany po cisárskom reze. Stalo sa tak päť dní od pôrodu, keď sa v sprche zohla pre šampón.

"Nepamätám si, či som cítila, že sa to stalo alebo som si to všimla, ale črevá mi vykĺzli von. Rýchle som podložila pod ne ruky, aby som ich zachytila. Uvedomila som si, že ak by som kričala, spôsobilo by to tlak na žalúdok a všetko by vypadlo von, tak som sa iba pokúsila pokojne zavolať na muža,“ opísala hrôzy. Aidan (40) ju odviedol zo sprchy na pohovku v obývacej izbe, vyložil jej nohy na stolík, zakryl ju uterákom a hneď volal sanitku. Našťastie, ako vojak je zvyknutý na vypäté situácie a nereagoval hystericky. „Myslím, že žena na druhom konci telefónu neverila, že mám črevá naozaj vonku,“ smeje sa Mel dnes.

Po tom, ako dorazili do domu záchranári a zbadali črevá vonku, hneď volali leteckú záchranku a Mel odviezli do Aberdeenskej kráľovskej nemocnice. Podstúpila operáciu, ktorá dopadla dobre. Pravdepodobnou príčinou toho, že sa jazva otvorila, bol slabý steh na rane alebo bol zle ukončený. Odborne sa to nazýva dehiscencia rany – je to chirurgická komplikácia, pri ktorej sa rana pretrhne pozdĺž chirurgického rezu. 

Fotka vznikla počas čakania na záchranárov. „Celý čas som sedela a jednou rukou si držala črevá,“ spomína. „Bože môj, držím svoje vlastné črevá, uvedomovala som si,“ opísala. Mel má veľmi vysoký prach bolesti a tak sa rozhodla odfotiť, ako to vyzeralo. Snímku sa na stránke pre rodičov rozhodla zdieľať preto, lebo stále častejšie sa stretáva s názorom, že cisársky rez je omnoho pohodlnejší ako vaginálny pôrod. Chce tento mýtus rozptýliť povzbudiť mamy, aby rodili radšej prirodzeným spôsobom. „Ľudia si myslia, že cisársky rez je jednoduchý chirurgický zákrok, ale to nie je pravda,“ upozorňuje.

Táto dramatická situácia sa stala ešte v roku 2011 po pôrode prvej dcérky Nadie, ktorá prišla na svet 9. decembra núdzovým cisárskym rezom, keďže pôrod nepostupoval. Dnes je z nej už sedemročná slečna. Podľa lekárov bolo všetko v poriadku a prepustili mamu aj s bábätkom domov. Aiden si všimol uprostred rany po cisárskom reze dve „biele bodky“, ale nepripisovali tomu dôležitosť. O deň neskôr sa Mel zohla v sprche a rana praskla.

Napriek traumatickému zážitku porodila Mel o tri roky dcérku Allie a o ďalší rok prišla na svet Robyn. „Keď som otehotnela prvýkrát, ponúkli mi možnosť cisárskeho rezu, hneď som ho odmietla a rodila som prirodzene. O pol roka som otehotnela opäť a už som nemala na výber. Musela som opäť podstúpiť cisársky rez, lebo to bolo príliš skoro po predchádzajúcom pôrode,“ napísala. Tentokrát boli lekári omnoho opatrnejší a nevznikli žiadne komplikácie.

Prečítajte si tiež:

Máte strach z tehotenstva a pôrodu? Tokofóbiou trpí až 22% žien!

Úžasné fotky, ktoré ukazujú rozdielnosť ženských tiel po pôrode


Zdroj: hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia