Konzumácia placenty po pôrode: Kontroverzný hit alebo zdravotné benefity?

Konzumácia placenty po pôrode:
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-12-11 11:30:08 |

Konzumácia vlastnej placenty po pôrode je medzi matkami veľmi populárnym trendom. Čo na to odborníci?

A tu sa ponúka otázka. Je tento kontroverzný hit pokrokom pre ľudstvo ako také? Zjesť placentu krátko po narodení dieťaťa je témou mnohých rozhovorov vo svete medicíny.   

Väčšina z nás miluje ovocné smoothies. No použili by ste tento spôsob na zjedenie svojej placenty? Herečka Hilary Duff, ktorá 25. októbra priviedla na svet svoje druhé dieťa, dcérku Banks Violet Bair, s tým asi problém nemá. Rozhodla sa vypiť placentu v podobe smoothies a časť si nechala naporciovať na kocky a zmraziť na ďalšie použitie.

Duff nie je zďaleka jedinou celebritou, ktorá sa rozhodla zjesť svoju placentu. Medzi ďalšie hviezdy, ktoré spravili podobné rozhodnutie, patria Tamera MowryMayim Bialik či Alicia Silverstone.

Prečo toto ženy robia? Placenta počas tehotenstva plní veľmi dôležitú úlohu pre vyvíjajúce sa bábätko. Je plná železa a vitamínov B6 a B12. Zásobuje dieťa živinami a kyslíkom a tiež odvádza splodiny metabolizmu. Zatiaľ, čo v tehotenstve je tento orgán nenahraditeľný, po pôrode stráca svoj význam. Placenta je po narodení dieťaťa vypudená z tela a zvyčajne končí v odpade. No niektoré maminy ju vyhodiť nenechajú, lebo sú presvedčené o jej úžasných účinkoch a jedia ju.

Nové „moderné“ mamy doslova bažia po vitamínoch. Niektorí dokonca zastávajú teóriu, že prítomnosť estrogénu a progesterónu v placente môže pomôcť v boji s popôrodnou depresiou a s inými popôrodnými náladami. Takže v podstate fanúšikovia tejto teórie majú placentu ako preventívne „super jedlo“.

Aj napriek tomu, že je to "divné", niektorí poukazujú na kráľovstvo zvierat ako dôkaz, že je to prirodzené.

Ak sa predsa len rozhodnete, že chcete „magickú“ dobrotu vašej placenty, existuje niekoľko spôsobov, ako ju zjesť. Najbežnejším spôsobom je, že sa spracuje do formy tabliet. Niektorí, podobne ako Duff, ju dajú do smoothies alebo do kociek ľadu, zatiaľ čo iní ju rozdrvia na prášok. A môžete nájsť aj záznamy o ženách, ktoré si svoju placentu pripravili ako menu. Áno, čítate správne.

A čo na to  lekári?

Výskumný tím z Northwestern University dospel k záveru, že zjedenie placenty v skutočnosti nepomôže zahnať popôrodnú depresiu, nezmierni bolesť, nezvýši energiu a ani nepomôže mamám pri tvorbe mlieka. Poznamenali tiež, že existuje veľa neznámych rizík, ktoré môžu mať vplyv na mamičku a dieťa.

Avšak na začiatku tohto roka univerzita v Nevade, Las Vegas a Oregonská štátna univerzita spolupracovali na štúdii zameranej na opätovné preskúmanie rizík konzumácie placenty a výsledky štúdií boli zverejnené v lekárskom časopise BirthDospeli k záveru, že konzumácia materskej placenty neprináša žiadne riziká pre novorodencov.

Je len na vašom rozhodnutí, či sa rozhodnete svoju placentu skonzumovať alebo skončí v odpade. Ak sa však rozhodnete zjesť ju v akejkoľvek forme, mali by ste urobiť tieto tri veci:

1. Porozprávajte sa s lekárom.

2. Preskúmajte najnovšie lekárske informácie a odborné vedecké štúdie na túto tému,

3. Rozhodnite sa, či máte riešenie pre prípad akýchkoľvek možných negatívnych následkov. To, že celebrity to chvália, ešte neznamená, že vám to pomôže.

Tak či onak – placenta je naozaj zázračný orgán.

Prečítajte si tiež:

Toto by ste mali vedieť pred tým, než porodíte

Lotosový pôrod - magické zdravotné účinky alebo nebezpečná prax?

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia