Pokúšate sa otehotnieť? Vyskúšajte tieto potraviny na podporu plodnosti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-02-21 15:06:00 |

V prípade, že sa chystáte otehotnieť, existujú potraviny, ktoré môžu byť v tomto nápomocné. Pozrite sa, čo pomáha zlepšovať ženskú a mužskú plodnosť. (Aktualizované o 15:28).

Na základe zrealizovaného výskumu  sa zistilo, že je možné, že strava, v ktorej sa nachádza vysoké množstvo nenasýtených tukov,  ďalej celozrnných výrobkov či iných potrebných živín - v podobe zeleniny a rýb môže pomôcť k vyššej šanci na plodnosť primárne u žien, uvádza Parents.com

 

Zelenina a ovocie

V tejto súvislosti sa vyjadrila aj žena, ktorá žije v zahraničí a pôsobí ako odborníčka na integratívnu výživu a taktiež je autorkou knihy. Ide o ženu menom Alisa Vitti, ktorá tvrdí, že v prípade, že chcete svojmu telu poskytnúť značné výživné zásoby glutatiónu, je vhodné konzumovať okrem ďalších druhov zeleniny a ovocia, tiež aj napríklad špargľu, alebo aj melón. Dodala, že je vhodné si pripraviť zeleninové šťavy s niekoľkými druhmi ovocia, ako sú bobule Goji, ktoré obsahujú fytochemikálie, ktoré sú prospešné pre plodnosť," poznamenala A. Vitti. Avšak, zoznam potravín pre konzumáciu na zvýšenie plodnosti ešte ani zďaleka nekončí.

 

Tuky

Určite ste mnohokrát počuli že konzumovať veľké množstvo tukov je nezdravé. Avšak existujú aj tzv. zdravé tuky, ktoré získavame napríklad z potravín, akými sú „orechy, avokádo, olivový olej a hroznový olej. Môžu pomôcť znížiť zápal v tele, čo pomáha podporovať pravidelnú ovuláciu a celkovú ženskú plodnosť," spomína sa na danom onlinovom zahraničnom portáli. Pre podporu plodnosti je vhodné obmedziť konzumáciu trans-tukov a zamerať sa viac na prijímanie nenasýtených tukov. V tejto súvislosti ide o to, že trans-tuky sú také, ktoré sú obsiahnuté hlavne už v spracovaných jedlách alebo časti pokrmov. Ako napríklad možno ich nájsť v hranolkách či v niektorých potravinách, ktoré je možné kúpiť v zabalenom stave. Ďalej existujú aj iné možnosti  ako si dopomôcť k plodnosti.

 

Proteín

Vhodnou možnosťou pre získanie potrebných živín v podobe železa, bielkovín či zinku je napríklad mäso, avšak ide o niektoré druhy, ako napríklad ,,kuracie, morčacie, bravčové a hovädzie mäso zbavené prebytočného tuku," spomína sa na danom zahraničnom portáli. Inými vhodnými potravinami sú taktiež aj studenovodné ryby, kde možno zaradiť lososa, sardinky aj iné. Avšak niektoré druhy rýb, ako napríklad žralok, mečiar nie je vhodné konzumovať v prípade podpory plodnosti. Z dôvodu, že obsahujú vyššie množstvo hladiny ortuti. Vhodnou potravinou pre podporu tehotenstva sú aj vajcia.

 

Komplexné sacharidy

Pre podporu plodnosti je vhodné prijímať skôr komplexné sacharidy, pri ktorých neprichádza až tak k rýchlemu tráveniu. Je vhodné, ak ľuďom, ktorí majú rôzne hormonálne poruchy, akým je napríklad  syndróm polycystických ovárií  je možné na základe poradenstva s lekárom odporučiť, aby nepríjmali množstvo lepku. 

 

Mliečne výrobky

 V prípade, že sa telo ,,nekamaráti" s laktózou je vhodné siahnuť po plnotučnom mlieku prípadne po ďalších  plnotučných mliečnych potravinách. Avšak, keď sa vyskytujú problémy s počatím dieťatka už dlhodobo je skôr vhodné neprijímať mliečne výrobky. Vitti v tejto súvislosti poznamenala nasledovné: ,,Sme vystavení mliečnym výrobkom v masových množstvách, ktoré sú viac poháňané hormónmi, čo znamená, že výroba kravského mlieka sa stala veľmi chemicky manipulovanou. Tieto prebytočné hormóny môžu narušiť rozhovor, ktorý sa mozog snaží viesť s endokrinným systémom, najmä s vašimi vaječníkmi." 

V prípade, že skutočne túžite zvýšiť svoju plodnosť je vhodné konzumovať niektoré potraviny menej prípadne úplne ich odstrániť zo svojho jedálnička. Ide  napríklad o alkohol, kofeín, ďalej je vhodné obmedziť alebo vôbec nepiť sladené nápoje, prípadne už spracované sladidlá. Taktiež ani spracovanú sóju.

Najlepšie potraviny pre podporu mužskej plodnosti

V prípade, že chcete podporiť plodnosť u muža je vhodné konzumovať napríklad ustrice, uvádza whattoexpect.com. Taktiež je vhodné pre tento účel jesť aj ,,ovocie, zeleninu, orechy, semená, šťavu z granátového jablka, mastné ryby, koreň Maca," spomína sa na danom zahraničnom onlinovom portáli.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia