7 prekvapivých signálov, že môžete byť tehotná

7 prekvapivých signálov, že
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2022-02-23 16:30:00 |

Ranná nevoľnosť a strata menštruácie, to sú hlavné príznaky, ktoré o možnom tehotenstve napovedajú. Existujú však aj ďalšie. menej nápadné signály.

Každé tehotenstvo je iné a nie u každej ženy sa objavia rovnaké príznaky. Samozrejme, najskorším a najspoľahlivejším znakom je vynechanie menštruácie. „To však neplatí úplne vždy a pri každom tehotenstve,“ uviedla pre Mirror farmaceutka Giulia Guerrini. Menštruácia vám môže vynechať aj pre stres alebo v dôsledku úbytku či nárastu hmotnosti. Ak sa však k tomu pridružia menej nápadné signály možného tehotenstva, mali by ste zbystriť pozornosť.

Strata záujmu o obľúbené jedlá a nápoje

Ak vám zrazu netečú slinky pri pohľade na doteraz milované jedlo alebo vám nepríde na chuť nápoj, ktorý ste doteraz pili na litre, je to jasné! Najmä kávičkárky si môžu všimnúť, že káva im zrazu tak nevonia a nepotrebujú si dať aspoň štyri šálky každý deň. Ak si ju aj doprajete, chutí akosi inak. Môže to prísť z ničoho nič a rovnako zmiznúť, ale s najväčšou pravdepodobnosťou to tak zostane počas celého tehotenstva. Väčšiu chuť budete mať na kyslé veci, ako sú sterilizované uhorky, zmrzlina, ovocné šťavy a zvláštne kombinácie jedál.  Môžete si všimnúť aj kovovú chuť v ústach alebo u fajčiarok je to strata chuti na cigaretu.

Krvácanie

Tehotenstvo si zvyčajne spájame s nedostatkom krvácania, najmä preto, lebo prvým zjavným znakom je zastavenie menštruácie. V prvých týždňoch tehotenstva však môžete mať slabučké krvácanie, ktoré vyvoláva ilúziu začínajúcej menštruácie. Je to spôsobené tzv. implantačným krvácaním, keď sa vajíčko prichytí k maternici. Stáva sa to približne 6 až 14 dní po oplodnení vajíčka.

Únava

Existujú desiatky dôvodov, prečo sa môžete cítiť unavenejšia ako zvyčajne. Jedným z nich je práve tehotenstvo. „Možno to pripísať nižšiemu krvnému tlaku ako zvyčajne a nižším hladinám cukru v krvi, ako aj zvýšenej produkcii hormónu nazývaného progesterón," vysvetlila Guerrini.  Po prvom trimestri únava obvykle zmizne. Na zmiernenie je potrebné dopriať si potraviny s vysokým obsahom železa a bielkovín, ako aj doplnky stravy.

Zápcha a potreba viac cikať

Po otehotnení sa vaše toaletné návyky pravdepodobne zmenia. „Telo zvyšuje množstvo krvi, ktoré produkuje počas tehotenstva, čo vedie k tomu, že obličky produkujú viac tekutín,“ priblížila farmaceutka. Pripravte sa najmä na častejšie nočné močenie. Zvýšenie progesterónu, ktorý uvoľňuje svaly a následne spomaľuje trávenie, zase môže viesť k zápche. Pomocou je vyvážená strava s dostatkom vlákniny.

Nálady ako na hojdačke

Keďže na začiatku tehotenstva prichádza k drastickej zmene hladín hormónov, môže sa to pohrať s vašimi emóciami. V prvom trimestri sa to prejavuje hlavne plačlivosťou a nie je nič divné na tom, že sa rozplačete aj pri pozeraní televíznych novín. Môžete sa cítiť podráždene, úzkostlivo alebo zúfalo, kým sa vaše telo prispôsobí tehotenským hormónom. Časom sa to zvyčajne zmierni.

Pocit nevoľnosti – nielen ráno

Pocit nevoľnosti ráno je častým dôvodom, prečo si ženy robia tehotenský test. Odborníčka však pripomína, že nevoľnosť sa môže objaviť kedykoľvek počas dňa. „Nie je to výlučne ráno, ako sa traduje. Pocit nevoľnosti sa môže objaviť aj uprostred noci, takže neodmietajte skutočnosť, že by ste mohli byť tehotná, ak vám je zle napríklad popoludní alebo v noci,“ uviedla. Načasovanie, frekvencia a závažnosť nevoľností sú u každej ženy iné. Zvyčajne sa začnú prejavovať asi mesiac po otehotnení, no nemusia sa objaviť u každej ženy.

Zmeny prsníkov a bradaviek

Citlivé alebo boľavé prsia sú jedným z prvých príznakov tehotenstva v dôsledku série hormonálnych zmien. Vedeli ste však, že sa môžu zmeniť aj vzhľad prsníkov? Môžete ich mať citlivé alebo si budete uvedomovať výrazné mravčenie v nich, môžu vám stmavnúť bradavky a navrieť viditeľnejšie žily. Aj tieto príznaky však postupne zmiznú.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia