Hlienová zátka: Čo všetko o nej možno neviete?

Hlienová zátka: Čo všetko
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-09-24 17:30:00 |

Hlienová zátka sa vytvára už počas tehotenstva v kanáli krčka maternice a jej úlohou je chrániť plod pred infekciou a baktériami z vonkajšieho prostredia.

Tehotenstvo je časom, kedy ženou lomcujú hormonáne zmeny, v bruchu nosí malého človiečika, jej chute sú ako na hojdačke, priberá, býva podráždená

Čo je to hlienová zátka?

Počas tehotenstva vylučuje krčok maternice hustú tekutinu, podobnú želé. Okrem ochrany bábätka v maternici pred baktériami tiež chráni krčok pred poranením. Spoločne s plodovými obalmi tvorí ochranu proti infekcii plodu. Hlien je produkovaný maternicovým čapíkom a chráni maternicu. Práve vďaka nemu je krčok počas tehotenstva chránený a pevne uzavretý. Čas medzi stratou hlienovej zátky a pôrodom sa líši. Niektoré ženy po jej odchode porodia v priebehu niekoľkých hodín alebo dní, zatiaľ čo iné nemusia rodiť ešte aj niekoľkých týždňov.

Ako sa mení hlien počas cyklu a v tehotenstve

Kŕčok maternice produkuje hlien nielen v tehotenstve, ale aj počas menštruačného cyklu. Rozdiel je v jeho množstve a konzistencii. Na začiatku menštruačného cyklu pôsobí hlien často ako bariéra proti otehotneniu, bráni prieniku spermií. Naopak pri plodných dňoch sa konzistencia hlienu mení a vďaka tomu prispieva k životnosti spermií a urýchľuje ich priechod cez hrdlo maternice.

Ako zistite, že sa vám uvoľnila hlienová zátka

Mnoho žien pociťuje vaginálny výtok počas tehotenstva, takže môže byť ťažké určiť, kedy bola hlienová zátka uvoľnená z krčka maternice. Na rozdiel od typického vaginálneho výtoku sa však môže hlienová zátka javiť ako drsná a podobná želé. Existuje niekoľko dôvodov, prečo môžete počas tehotenstva prísť o zátku. Vo väčšine prípadov hlienová zátka odíde, pretože sa kŕčok maternice zmäkčuje. Zmäkčenie krčka znamená, že sa žena začína pripravovať na pôrod. V dôsledku toho hlienová zátka môže rýchlo odídsť. Niektoré tehotné ženy môžu stratiť hlienovú zátku aj počas pohlavného styku. Ten taktiež môže spôsobiť jej uvoľnenie.

V závere tehotenstva sa maternicové hrdlo začína postupne otvárať a rozťahovať, preto sa môžu potrhať drobné cievky, ktoré spôsobia, že hlien môže obsahovať malé množstvo krvi. V takom prípade sa nemusíte znepokojovať. Ak sa však objaví silné krvácanie, treba to konzultovať s lekárom.

Čo robiť po uvoľnení hlienovej zátky

Vaše ďalšie kroky závisia od toho, ako vyzerá vaša sliznica, a od toho, v akom štádiu tehotenstva práve ste. Ak ste pred 36 týždni tehotenstva, zavolajte svojmu lekárovi. Oznámte mu, že sa domnievate, že ste stratili hlienovú zátku. Je na mieste, ak vás váš gynekológ vyšetri, či ste vy a vaše dieťatko v poriadku. Po 37. týždni tehotenstva by strata hlienovej zátky nemala byť dôvodom na obavy. Ak nemáte žiadne ďalšie príznaky, túto informáciu môžete nahlásiť lekárovi pri najbližšej návšteve. Ak si však nie ste istá, či je všetko v poriadku, zavolajte svojmu gynekológovi. Ten vás môže upozorniť, aby ste sledovali, či neprichádza pôrod.

Hlienová zátka alebo plodová voda

Občas majú nastávajúce mamičky obavy, že nespoznajú, či ide o odchod hlienovej zátky alebo odtok plodovej vody. Môžeme vás ale ubezpečiť, že rozdiel spoznáte bez obáv. Plodová voda je totiž riedka, neustále odteká, má sladkastú vôňu a môže mať až zelenkavú farbu. Hlienová zátka má však podobu hlienu, ktorý si proste s ničím iným nepomýlite.

Ako dlho odchádza hlienová zátka

To, že došlo k odchodu hlienovej zátky, si tehotná žena môže všimnúť na toalete, no tiež je časté, že si to ani nevšimne. Zátka môže odísť tiež pri vaginálnom predpôrodným vyšetrení, keď lekár sleduje otváranie krčka maternice alebo počas pôrodu spolu s plodovou vodou.

Odchod hlienovej zátky však neznamená, že v nasledujúcich hodinách porodíte. Skôr ukazuje na otváranie krčka maternice a upozorňuje ženu na blížiaci sa pôrod. Ten môže byť v rozmedzí dní, ale aj týždňov.


Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: healthline

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia