Sex v tehotenstve: Prečo je nielen bezpečný, ale aj prospešný

Sex v tehotenstve: Prečo
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2020-08-26 14:30:00 |

Pohlavný styk v tehotenstve prináša bonusy pre všetkých zúčastnených. Ak vám ho gynekológ výslovne nezakázal, nevyhýbajte sa mu!

Vedci hlásia: klasický sex je úplne bezpečný tak pre nastávajúcu mamičku, ako aj pre bábätko v jej brušku vo všetkých fázach tehotenstva. Ak teda nemáte nejaké špeciálne komplikácie, nie je dôvod neužívať si ho aj v tomto krásnom období.

Rovnako ako pri mnohých obavách, s ktorými sa stretávame, je to podobne aj pri sexe v tehotenstve. Ľudské telo fungovalo dlho pred tým, než sme sa vyvinuli do zvedavého druhu, ktorý o všetkom pochybuje a všetko skúma. Plod sa vyvíja v plodovom vaku naplnenom tekutinou a nachádza sa mimo hrdla maternice na konci vaginálneho kanálu. Asi štyri týždne pred samotným pôrodom sa vytvorí tzv. hlienová zátka, ktorá chráni bábätko pred všetkým aj vo vysokom štádiu tehotenstva. Takže, žiadne obavy. Plod je dobre chránený aj vtedy, keď je ocino nadmerne obdarený...!

To je pre väčšinu žien určite dobrá správa, lebo podľa štúdií vyše 40 percent tehotných má práve v tomto období zvýšený sexuálny apetít. Dokonca sa ukazuje, že sex má pre budúcu mamu aj bábätko i zdravotné prínos: Znižuje krvný tlak a pomáha mame lepšie spať.

Mnohé ženy prežijú až v tehotenstve svoj prvý riadny orgazmus alebo ho majú omnoho intenzívnejší než pred otehotnením. Pravdepodobne to súvisí so zvýšeným prietokom krvi do panvovej oblasti. Orgazmus v tehotenstve uvoľňuje vyššie úrovne oxytocínu, tzv. hormónu lásky, čo vplýva pozitívne na partnerský vzťah.

A ešte jedna top výhoda: Nedávna štúdia z Dánska hovorí, že proteíny nájdené v ejakuláte skutočne znižujú riziko vzniku veľmi nebezpečnej tehotenskej komplikácie – preeklampsie.

Existujú však aj dôvody, pre ktoré si musia páry pohlavný styk v tehotenstve odpustiť – v prípade vysoko rizikového tehotenstva alebo ak sú prítomné niektoré choroby. V každom prípade sa vždy poraďte so svojím lekárom.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia