Tehotenstvo, pôrod a fakty, o ktorých ste asi NIKDY nepočuli

Tehotenstvo, pôrod a fakty,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-02-05 00:30:51 |

To, že materstvo zmení každú ženu, je normálne. Zmení sa povaha, štýl obliekania, slzy tečú aj pri rozprávke, zmysel pre humor je tiež iný.

Už nič nebude ako predtým! Pripravili sme pre vás niekoľko faktov súvisiacich s tehotenstvom, pôrodom a matertvom, o ktorých ste možno ani netušili.

1. Tehotenstvo a pôrod vám rozšíri boky

Hormón relaxín uvoľňuje šľachu, kde sa spájajú kosti panvy, a preto sa môžu boky rozšíriť. Niektoré ženy sa vrátia do svojej pôvodnej podoby a iné po pôrode skončia s oveľa širšou panvou.

2. Po pôrode stále môžete cítiť pohyby

Počas prvých mesiacov po narodení dieťaťa môžu ženy stále cítiť fantómové kopnutie do brucha. To sa deje preto, že sa svalstvo a maternica opäť sťahujú, posúvajú sa orgány na to správne miesto a všetko sa dáva do poriadku. Tieto pocity väčšinou zmiznú do niekoľkých mesiacov po pôrode. Niektoré ženy však tvrdia, že stále cítia, ako sa ich deti pohybujú, dokonca aj mnoho rokov po narodení.

3. Tehotenstvo a pôrod mení veľkosť nohy

Vedci merali nohy 49 ženám počas tehotenstva a 6 mesiacov po pôrode. Počas tohto obdobia sa dĺžka chodidla zväčšila o 2 až 10 milimetrov. Podľa štatistík sa to týkalo až 70% žien. Je zaujímavé, že veľkosť chodidla ovplyvňuje iba prvé dieťa. Predpokladá sa, že zmena vo veľkosti chodidla je spôsobená hormónom relaxín, vďaka ktorému sú kĺby a šľacha flexibilnejšie.

4. U niektorých žien tehotenstvo a pôrod spustia alergické reakcie

Bohužiaľ, existuje veľmi málo štúdií o alergiách, ktoré sa vyvíjajú po pôrode u matiek, a preto je pre lekárov ťažké hovoriť o dôvodoch ich vzniku. No predpokladá sa, že počas tehotenstva imunitný systém potláča všetky reakcie, vrátane výskytu alergií. Po tehotenstve tento mechanizmus prestane fungovať a telo tak „vyhľadáva“ veci, na ktoré začne reagovať ako je jedlo, kožušina, srsť či peľ.

5. Farba vlasov a očí sa môže v tehotenstve zmeniť

Experti z Kalifornie tvrdia, že tehotenstvo môže dokonca zmeniť farbu vlasov a očí. Stane sa to pre hormonálnu nerovnováhu, ktorá spôsobuje nedostatok melanínu. Pre niektoré ženy sú zmeny vzhľadu dočasné a pre iné trvalé.

6. Tetovania a tehotenstvo?

Tetovanie sa môže vplyvom tehotenstva poškodiť, vyblednúť či zničiť. Ak máte tetovanie na bruchu, je logické, že sa môže zmeniť. No tehotenstvo môže ovplyvniť tetovanie aj na iných častiach tela, napríklad na bokoch, hrudníku, prsiach, predlaktí, chrbte či kdekoľvek inde.

7. Menia sa chute

Po tehotenstve sa chuťové preferencie môžu trochu zmeniť. Namiesto sladkých potravín si ženy začnú užívať korenené jedlá a naopak. Dôvod je rovnaký - v tele vládne hormonálna nerovnováha.

8. Ženy sa začnú viac potiť

Väčšina žien sa začne po tehotenstve viac potiť. Väčšinou sa to stáva epizodicky, a to najmä v noci. Je to často spôsobené poklesom hladín estrogénu v krvi. Ide o prirodzený proces, ale v niektorých prípadoch to môže byť spôsobené problémami so štítnou žľazou.

9. Hrudník matky sa môže po pôrode zväčšiť

Môže to znieť čudne, ale v rozhovore pre časopis The Cut hovorili o tomto fenoméne viaceré mamy. Podľa nich je rozdiel pred pôrodom a po pôrode jedno číslo.


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia