6 vecí, ktoré môžete očakávať v 2. mesiaci tehotenstva

6 vecí, ktoré môžete
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-10-01 09:00:48 |

Druhý mesiac najkrajšieho obdobia každej ženy je tu! Na čo sa treba pripraviť? Čo zvládnuť a čo Vaše telo? Budú vidieť už zmeny? Teda, čo môžete čakať v druhom mesiaci?

Nevoľnosť alebo únava ostáva, no vaše telo sa musí zoznámiť aj s tými novými zmenami, ktoré nastávajú práve v druhom mesiaci.

Vaše dieťa v druhom mesiaci tehotenstva:

Vaše dieťa má veľkosť čučoriedky a pravdepodobne vyzerá ako zvlnená maličká trubička. Miecha sa začína formovať, rovnako ako placenta. Hlavička je pomerne veľká s výrazným čelom. Uši, nos, oči a viečka sa začínajú tvoriť. Tkanivo, ktoré tvorí srdiečko, začína biť ako zvon a počuť ho už počas 6. týždňa na ultrazvukovom vyšetrení. Končatiny sa začínajú tvoriť, aj keď vyzerajú skôr ako malé pádla. Vytvárajú sa pohlavné orgány, aj keď ich ešte nemožno vidieť.

1. Ranná nevoľnosť

Nevoľnosť a zvracanie v tehotenstve sú bežnými príznakmi a približne 85% žien bojuje s týmito príznakmi takmer celé tri mesiace. Termín ranná nevoľnosť je však dosť zavádzajúci, pretože symptómy pretrvávajú aj počas dňa. Začínajú približne prvý týždeň tehotenstva a pokračujú aj v dvášho drobca, z dlhodobého hľadiska to môže mať vplyv na váš život. Niektoré ženy sa nemôžu sústrediť v práci, iné sa cítia deprimované. Tieto príznaky zvyčajne súvisia s vašou zvýšenou citlivosťou na vône, preto sa vyhýbajte jedlám a vôňam, ktoré vás dráždia. A nehladujte! Hlad tiež môže vyvolať nevoľnosť. Citrusové plody a zázvor naopak zabraňujú nevoľnosti a zvracaniu.

2. Ach tie nálady

Prežívate rýchle a bezdôvodné zmeny nálad? Nie ste sama. Tehotenské hormóny so ženou často riadne zamávajú a tak niet divu, keď sa z ničoho nič rozplačú. Za všetkým sú hormóny estrogén a progesterón. Ovplyvňujú totiž mozgové centrum nálad. S dostatkom odpočinku a správnou stravy by ste mali mať časté zmeny nálad pod kontrolou. No lekára vyhľadajte vždy, ak vaše myšlienky vedú k sebapoškodeniu.


TIP: 13 vecí, ktoré môžete očakávať v 1. mesiaci tehotenstva


3. Častá návšteva WC

Boli ste pred pol hodinkou a už môžete zasa? Časté močenie počas tehotenstva súvisí s hormónmi. Keď dieťatko rastie, vaše telo produkuje hormón choriový gonadotropin, ktorý vyvoláva časté močenie. Bohužiaľ, až do konca vášho tehotenstva budete vždy rady vidieť toaletu. Dôležité je, aby ste dodržiavali pitný režim.

4. Väčšie prsia

Zdá sa vám podprsenka zrazu byť príliš pevná? Keďže hormóny estrogén a progesterón vás pripravujú na materstvo, pripravujú sa aj vaše prsia.

5. Chute

Hormonálne zmeny môžu viesť aj k bláznivej chuti do jedla. Od kyslých nakladačiek až po nakladačky so šľahačkou. Vaše chute môžu byť bizarné a smiešne. Pokiaľ vám neubližujú, je to v poriadku. Mali by ste konzumovať vyváženú stravu s dostatkom živín, aby ste umožnili zdravý vývoj plodu.

Jesť za dvoch? Mýtus! Veľa zeleniny a ovocia, veľa tekutín, dostatočné množstvo obilnín a nejaké chudé mäsko je práve to, čo potrebujete. Medzi základné vitamíny počas tehotenstva patrí kyselina listová, vápnik, vitamín D, zinok, železo a jód. Kyselina listová znižuje vrodené chyby a je obzvlášť dôležitá počas prvých týždňov tehotenstva. Brokolica, zelená listová zelenina, citrusové plody (najmä pomaranče) sú bohatými zdrojmi kyseliny listovej. Vápnik pomáha k pevným kostiam a zúbkom vášho dieťaťa. Mlieko a iné mliečne výrobky sú najlepším zdrojom vápnika.

6. Sex počas tehotenstva?

Áno, ak máte na to náladu! So všetkou tou únavou, nevoľnosťou a inými príznakmi tehotenstva je sex pravdepodobne poslednou vecou, na ktorú myslíte. Ak predsa patríte k ženám, ktoré majú chuť, nemusíte už vôbec riešiť kondóm či prerušovanú súlož. Neotehotniete, tehotná už ste! Vaše dieťa je chránené a tak sa nemusíte báť, že mu ublížite.

Prečítajte si tiež:

5. týždeň tehotenstva

6. týždeň tehotenstva

7. týždeň tehotenstva

8. týždeň tehotenstva

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch, momjunction.com

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia