13 vecí, ktoré môžete očakávať v 1. mesiaci tehotenstva

13 vecí, ktoré môžete
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-09-25 07:30:18 |

Zistili ste pred pár dňami, že ste v tom? Gratulujeme! Tehotenstvo je jednou z najväčších zmien v živote ženy. Teda, čo všetko môžete čakať vo vašom prvom mesiaci tehotenstva?

1. Zmeny nálady

Občas sme náladové všetky. Ak sa cítite s náladou ako na húsenkovej dráhe, môže znamenať tehotenstvo. Pokiaľ sa pristihnete pri šialenom kriku na svojho manžela pred drobnosť alebo sa rozplačete aj pri bláznivej komédii či reklame, môže za tým byť skutočne tehotenstvo. Na svedomí to majú, ako inak, tehotenské hormóny.  

2. Boľavé alebo citlivé prsia

Máte pocit, že sa vám zväčšili prsia? Totižto už dva týždne po počatí začnete reagovať na hormonálne zmeny. Bolesť, citlivosť či zväčšenie Vašich prs je jeden z prvých príznakov tehotenstva.

3. Únava

Ste stále unavená a neviete prečo? Únava patrí medzi prvé a najčastejšie príznaky tehotenstva. Počas prvého mesiaca vám stúpne hladina hormónu progesterón, ktorý spôsobuje spavosť. Súčasne môže progesterón znížiť hladinu cukru v krvi a znížiť krvný tlak.

4. Špinenie

Ďalším z prvých príznakov, že ste tehotná, je slabé krvácanie či špinenie. Toto špinenie je spôsobené oplodneným vajíčkom, ktoré sa v maternici uhniezďuje asi 10 až 14 dní po oplodnení. Toto špinenie býva zvyčajne o niečo skôr, ako váš pravidelný mesačný cyklus. Taktiež farba krvi je svetlejšia a krvácanie kratšie. Môžu sa vyskytnúť kŕče v brušku a sú podobné tým menštruačným.

5. Nevoľnosť s vracaním alebo bez neho

Nechceme vás zmiasť, no takzvaná „ranná nevoľnosť“ nebýva len ráno. Môže vás zasiahnuť kedykoľvek počas dňa alebo aj v noci a je to ukážkový a prvý klasických príznak tehotenstva. Pre niektoré ženy nevoľnosť začína už dva týždne po počatí. Nevoľnosť čiastočne pochádza z rýchlo rastúcej hladiny estrogénu, čo spôsobuje, že žalúdok trávi pomalšie. Ďalším dôvodom môže byť, že tehotné ženy mávajú zvýšenú citlivosť na rôzne pachy či vône. Varenie, parfumy alebo cigaretový dym vám môžu na začiatku tehotenstva spôsobiť pekne nepríjemnú nevoľnosť.

6. Potravinové túžby a averzie

Máte ale že ozaj nezvládnuteľnú chuť na niečo, čo ste pred mesiacom nemohli ani len cítiť?  Keď ste tehotná, môže sa vám to pokojne stať, a to najmä v prvom trimestri, keď sú hormonálne zmeny najdramatickejšie.

7. Zápcha

Zápcha je ďalším bežným skorým príznakom tehotenstva. Zvýšenie progesterónu spôsobuje, že vám strava prechádza pomalšie cez črevá, čo môže viesť k zápche.

8.  Nadúvanie

Pocit plného a nafúknutého brucha je pre hormonálne zmeny ďalším znakom gravidity.

9. Časté močenie

Z wc sa stal váš „priateľ“? Jeden z najčastejších príznakov tehotenstva, na ktorý si budete musieť zvyknúť, pretože vás neopustí počas celého tehotenstva.

10. Oneskorená alebo žiadna menštruácia

Oneskorila sa vám menštruácia? Alebo neprišla vôbec? Mali by ste zbystriť pozornosť a sledovať, či Vaše telo na tehotenstvo neupozorňuje ešte ďalšími zmenami. Na druhej strane, absencia menštruácie je zvyčajne jasným (aj keď nie prvým) príznakom tehotenstva.

11. Zmena hlienu krčka maternice

Toto je ďalšie znamenie, že ste v tom! Vo veľmi ranom štádiu tehotenstva je hlien riedky a klzký a následne v dôsledku zvýšenia hormónu progesterónu zhustne. Hlien má zvyčajne svetlú farbu, objaviť sa však môže i hnedastý výtok, čo je tiež v poriadku. Ak však máte obavy, poraďte sa so svojím gynekológom.

12. Kovová pachuť v ústach

Jeden z najneočakávanejších a zvláštnych tehotenských zmien. Kyslú alebo kovovú pachuť v ústach má opäť na svedomí hormón progesterón.

13. Nechutenstvo

Nemáte na nič chuť, dokonca i hlad je menší než obvykle a navyše máte žalúdok ako na vode? Tak ste asi tehotná! 

Prečítajte si tiež:

Porazte tehotenskú nevoľnosť

3. týždeň tehotenstva

4. týždeň tehotenstva

Fotogaléria

everystockphoto.com
Zdroj: kidspot.com.au, kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia