Toto ste možno o bábätku v brušku netušili

Toto ste možno o
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-05 14:57:02 |

Pohyby, ktoré cítite vo vnútri maternice, keď ste tehotná, sú jedným z najkrajších zážitkov v živote. Asi vás prekvapí, čo všetko sa vo vašom brušku deje.

Bábätko v brušku veru nelení a aj keď ho ešte mamina necíti, prvé pohyby robí už omnoho skôr. Je však také maličké, že žena často ešte ani len netuší, že pod srdcom nosí nový život. Prečítajte si zopár faktov, o ktorých ste doteraz možno ani netušili.

Prvé pohyby vášho dieťaťa začínajú približne v deviatom týždni tehotenstva. Aj keď matka ich ešte necíti, na ultrazvuku ich už možno vidieť.

Mamy začínajú cítiť pohyby plodu medzi 16. až 20. týždňom.

Okolo 25. týždňa sa rozšíria pľúca bábätka a to sa už začína pripravovať na život mimo maternice.

Po 16. týždni sa dieťatko v brušku môže pohnúť aj 50-krát za jednu hodinu. Od 29-týždňa môžete mať pocit, že sa pohybuje 10-krát za hodinu. Pohyby zahŕňajú naťahovanie sa drobčeka, preťahovanie sa, pohyby hlavy alebo tváre, pohyby končatín a snahu dotýkať sa. Dieťatko sa snaží dotknúť vlastnej tváričky, jednou rukou druhej či chytanie pupočnej šnúry.  Ďalšie pohyby môžu súvisieť s olizovaním maternicovej steny a snahy tlačiť nohy von zo stiesneného priestoru.

Do 20. týždňa tehotenstva sa u dieťatka vyvinú určité gestá, ktoré mu zostanú aj niekoľko rokov po narodení.

Deti sú počas dňa najaktívnejšie obvykle po tom, ako sa mama naraňajkuje. Buďte pripravené na veľa kopancov a štuchancov po tom, ako si sadnete alebo ľahnete.

Čím vo vyššom mesiaci tehotenstva ste, tým sú kopance bolestivejšie. Dieťatko rastie a priestor okolo neho je stále tesnejší, preto na tom nie je nič čudné.

Niekedy nemusí matka pohyby dieťatka cítiť. To je vtedy, keď spí. V 32. týždni bábätko hlboko prespí 90 až 95% z celého dňa. V niektorých prípadoch ide o REM fázu spánku, počas ktorej môže dieťatko pohybovať očami sem a tam. Niektorí vedci sa domnievajú, že plod môže počas tejto doby snívať. Inokedy je v neurčitom stave spánku pre nezrelý mozog.

Okolo 36. týždňa tehotenstva dieťa prechádza spánkovými cyklami, v ktorých sa striedajú hlboký a ľahký spánok. Trvajú 70 až 90 minút. Na rozdiel od hlbokého spánku sa v ľahkom spánku dieťa pohybuje a dokonca si môže sať  prst, najčastejšie palec.

Krátko pred pôrodom bábätko prespí 85 až 90 percent času, čo sa rovná množstvu spánku po narodení.

Tehotná žena cíti v posledných týždňoch pred pôrodom silné kopy, ktoré sú neraz aj dosť bolestivé. Ak máte nadváhu alebo sa placenta nachádza na prednej strane maternice, cítite ich menej.

Pre väčšinu budúcich mám je najvýhodnejšia polohu na spánok na ľavej strane, lebo poskytuje maximálny komfort. Aj krvný obeh je v tejto polohe najlepší.

Ultrazvukové vyšetrenia ukázali, že keď sa smejete, dieťatko v brušku skáče hore a dolu.

V druhom, treťom a ďalšom tehotenstve má bábätko v maternici viac priestoru vzhľadom k tomu, že je väčšia a pupočná šnúra je dlhšia. Preto bývajú obvykle aktívnejšie ako prvé dieťatko.

Dieťatko plače už v maternici. 

Prečítajte si tiež:

Tehotenská etiketa: Čo sa hodí a čo nie

Sedem varovných príznakov v tehotenstve


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia