Otcovia majú menej testosterónu ako ich bezdetní kamaráti

Otcovia majú menej testosterónu
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-01-10 00:45:33 |

Hormóny si nerobia čo chcú iba s budúcimi maminami. Podľa výskumov sa počas tehotenstva partnerky menia ich hladiny aj u budúceho tatina.

Muži, ktorí sa stanú otcami po prvýkrát, prechádzajú počas partnerkinho tehotenstva tiež hormonálnymi zmenami. Podľa najnovšej štúdie im klesá hladina testosterónu a estradiolu, ktorý je jednou z foriem estrogénu, no dva hormóny podieľajúce sa na strese – kortizol a progesterón, zostávajú bez zmeny. Hladina testosterónu klesne podľa výsledkov jednej z minulých štúdií v priemere o 40 percent.

„To, že novopečení otcovia majú nižšiu hladinu testosterónu ako muži, ktorí nemajú deti, ukázali už predchádzajúce štúdie,“ hovorí vedúca autorka aktuálnej štúdie Robin Edelstein. Kým však doteraz nebolo známe, kedy začína hladina testosterónu klesať, podľa výsledkov jej vedeckého tímu sa tak deje už na začiatku partnerkinho tehotenstva.

„To je na tom veľmi zaujímavé. Hormonálne zmeny u mužov podľa najnovších zistení nesúvisia s narodením dieťaťa ako takého, ale pravdepodobne sa v ich organizme dejú tieto procesy už vtedy, aj keď len premýšľajú o tom, že sa stanú otcami,“ zdôvodňuje psychologička z michiganskej univerzity Ann Arbor.

Štúdia sa zamerala na 29 párov čakajúcich prvé bábätko, lebo ich skúsenosti a prežívanie je iné ako u párov, ktoré už dieťa majú. Vedci skúmali v zhruba osemtýždňových intervaloch vzorky ich slín, z ktorých merali hladiny testosterónu, estradiolu, kortizolu a progesterónu. Podľa očakávaní sa u tehotných žien zvýšili všetky štyri hormóny, u mužov došlo k poklesu spomínaného testosterónu a estradiolu.

Aj keď k zmenám mužských hormónov progesterónu kortizolu u budúcich otcov neprišlo, zaujímavosťou je, že hladiny týchto dvoch hormónov boli buď vysoké alebo nízke u obidvoch partnerov. Ak sa ich hladina u tehotnej ženy zvýšila mierne, budúci otecko ju nemal výrazne vysokú, no v pároch, kde sa u ženy hladina niektorého z hormónov zvýšila značne, mal ju omnoho vyššiu aj partner.

Experti nevedia zatiaľ jednoznačne vysvetliť, prečo sú hladiny hormónov u jednotlivých dvojíc v úzkej korelácii, ale predpokladajú, že to súvisí s tehotenstvom ako vzrušujúcim zážitkom, ktorý zdieľajú obidvaja rodičia. „Vyzerá to ako nejaký spôsob prepojenia alebo závislosti medzi partnermi,“ hovorí vedúca autorka štúdie.

Menej testosterónu = starostlivejší otec

Zdá sa, že menej testosterónu u nastávajúceho otca je celkom užitočnou vecou. Vedci zistili, že muži, u ktorých došlo k väčšiemu poklesu tohto hormónu, sa viac angažujú v starostlivosti o deti a podporujú partnerku. Dokážu omnoho citlivejšie reagovať na podnety dieťaťa už od narodenia, sú láskavejší a ohľaduplnejší.

Autori štúdie pripomínajú, že vzorka rodičov bola pomerne malá, preto nemožno zovšeobecňovať a tvrdiť, že k výraznému poklesu testosterónu prichádza u každého muža, ktorý očakáva prvého potomka. Dôležitú úlohu zohráva to, či partneri žijú spolu, aká je dynamika a kvalita ich vzťahu, intimita medzi nimi či aké psychosociálne podmienky majú a podobne.  Z predchádzajúcich štúdií je však zrejmé, že u mužov, ktorí sa oženili a stali sa otcami, je pokles testosterónu výraznejší ako u mužov, ktorí sa síce stali otcami, no s mamou dieťaťa nežijú alebo zostali slobodní a bezdetní.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia