Mamy, ktoré porodia vo vyššom veku, žijú dlhšie

Mamy, ktoré porodia vo
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-06-29 12:01:01 |

A je to tu. Konečne dobrá správa pre maminy, ktoré porodili svoje dieťa až pár rokov po tridsiatych narodeninách. Podľa expertov majú tendenciu žiť dlhšie!

Ženy, ktoré sú schopné otehotnieť prirodzene a porodiť aj po dosiahnutí veku 33 rokov, žijú dlhšie ako ostatné. Naznačuje to nová štúdia z amerického Bostonu. Podľa odborníkov podieľajúcich sa na štúdii je dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že tieto mamy sa dožijú veku 95 rokov než ženy, ktoré porodili svoje deti pred 29-tymi narodeninami. Výsledky zaujímavej štúdie zverejnili v týchto dňoch v časopise Medical Daily.

Staršie mamy majú šancu starať sa o vnúčatá

Spoluautor štúdie Thomas Persl však nadšenie pre pôrody v neskoršom veku tlmí. „Ženy by nemali na základe týchto výsledkov tehotenstvo odkladať,“ hovorí. Verí však, že ľudia prestanú riešiť to, keď sa žena rozhodne porodiť svoje deti v strednom veku. „Kritici hovoria, že bude príliš stará na to, aby sa dokázala plnohodnotne postarať o malé deti alebo im pomáhať raz so starostlivosťou o vnúčatá, štúdia však naznačuje, že má veľkú šancu dožiť sa ich v zdraví a podieľať sa na ich výchove,“ konštatuje.

Môžu za to "genetické varianty"

Dlhovekosť sa týka iba žien, ktoré dokázali otehotnieť prirodzene. Tie, ktoré absolvovali umelé oplodnenie alebo sa spoľahli na iné technológie otehotnenia, do tejto skupiny nespadajú. Dôvod, prečo to tak je, vidia odborníci v tom, že ženy, ktoré sú schopné otehotnieť vo vyššom veku, majú „genetické varianty,“ ktoré spomaľujú ich vlastné starnutie. Táto možnosť je podľa nich aj vodítkom k faktu, že ženy sa zvyčajne dožívajú viac rokov ako muži. 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: newser.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia