Medzinárodný deň detí: Štatistika dneška nie je len veselá

Ukrajinský Ľvov. Kočíky ako
Ukrajinský Ľvov. Kočíky ako symboly zabitých detí
Zdroj: Profimedia
2023-06-01 18:30:00 |

Ktovie, prečo pre sviatok detí vybrali práve 1. jún. Možno preto, lebo je to začiatok radostného mesiaca, v ktorom sa začína leto a končí sa škola. Prvý júnový deň však pre deti rozhodne nie je len radostný.

Od začiatku ruskej vojenskej invázie zomrelo podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry na Ukrajine najmenej 484 detí a ďalších 992 utrpelo zranenia. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba komentoval ruské nočné útoky na Kyjev, kde bolo zabité deväťročné dievčatko. Pripomenul, že ho zabili práve na Medzinárodný deň detí. 

Podľa OSN žije v našom tzv. civilizovanom storočí vyše 600 miliónov detí v chudobe, bez lekárskej starostlivosti či vzdelania. Chýba im nielen škola, ale aj základné životné potreby ako pitná voda, jedlo, hygiena i elektrina. Podľa štatistiky OSN z roku 2001 umierajú denne v Afrike dvaja dospelí alebo štyri deti z desaťtisíc ľudí pre nedostatok jedla. Až 30 % detí trpí podvýživou.

Zástupcovia 54 krajín vo švajčiarskej Ženeve v roku 1925 mysleli na všetky deti sveta, keď na Svetovej konferencii pre blaho detí schválili deklaráciu o boji proti chudobe a detskej práci, o práve na vzdelanie a iných otázkach týkajúcich sa detí na celom svete. Prvý raz slávili Medzinárodný deň detí v San Franciscu v roku 1925, na Slovensku a v niektorých iných krajinách bývalého Ostbloku až o 27 rokov neskôr. Na pôde OSN bola 20. novembra 1959 prijatá Deklarácia práv dieťaťa. Napriek tomu sa aj v týchto dňoch deťom deje bezprávie a sú ohrozené ich životy. Myslime na to v ich sviatok.

Zdroj: TASR, UNdata, The Guardian/lun

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/lun

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia