Moja mama sa stretla so smrťou. Náš vzťah sa úplne zmenil

Moja mama sa stretla
Ilustračné foto Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2023-05-23 19:00:00 |

Naša mama sa nás so sestrami celý život snažila chrániť, mala pocit, že je za nás zodpovedná, aj keď sme už boli dospelé, vždy vedela, čo je pre nás najlepšie. Strašne nám tým išla na nervy.

Darmo sme jej hovorili, že sme už veľké, že sa dokážeme o seba postarať, aj sa vysporiadať s nepríjemnosťami aj s prekážkami, nepočúvala nás.

A potom ochorela. Rakovina prsníka znamenala operáciu, chemoterapie, dlhé a náročné liečenie. Vtedy sme sa naozaj báli, že zomrie. Myslela si to aj ona. Uvedomili sme si, že keby odišla, že nám bude veľmi chýbať. Taká, aká je. Prestarostlivá, do istej miery bez rešpektu k nám. Ale aj láskavá a milujúca. Tiež sme však vedeli, že ak to bude potrebné, tak ju pustíme, že ju nebudeme zbytočne držať v bolestiach a trápení. Lebo ju ľúbime a chceme, aby aj jej prípadný koniec bol dôstojný a rýchly.

Keď ju opäť hospitalizovali, tak nám pri jednej návšteve povedala, že ona je už so smrťou zmierená, čo ju ale najviac trápi, je to, že nás nechá samotné. Že vie, ako nás bude jej odchod bolieť a trápiť a že nás chce od toho nejako ochrániť, len nevie, ako. Uvideli sme, že toto môže byť ten dôvod, prečo nebude môcť odísť v mieri a pokoji.

Ubezpečili sme ju, že hoci nám bude chýbať, hoci budeme za ňou smútiť, tak sa dokážeme s jej odchodom vysporiadať. Dlho sme sa o našom vzťahu, o živote aj o smrti rozprávali. Na záver návštevy sme mamu poprosili, aby nám konečne začala dôverovať. Dôverovať, že nás vychovala pre život, tak, aby sme sa s ním vedeli popasovať, aby sme ho vedeli zvládnuť. A že sme jej za to veľmi vďačné.

Neviem, čo sa zmenilo, ale mamin stav sa napriek všetkým prognózam začal zlepšovať. Nádor zmizol, metastázy sa neobjavili a mama sa začala zotavovať. A čo bol veľký bonus k tomu – podstatne sa zlepšil náš vzťah. Akoby mama napokon vzala vážne, čo sme sa jej roky snažili doručiť. Zrazu sme cítili jej dôveru, akoby nás konečne pustila do života a definitívne prestrihla pupočné šnúry, ktorými k nám bola stále pripútaná.

Veríme, že nás čaká ešte veľa spoločných rokov, plných lásky, porozumenia a – dôvery.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia