Zoznámte syna so ŠTEFÁNIKOM: 5 dôvodov, prečo je lepší ako Spiderman a iní hrdinovia!

Zoznámte syna so ŠTEFÁNIKOM:
Milan Rastislav Štefánik vs. filmoví hrdinovia
Zdroj: TASR a Walt Disney Studios
2023-05-04 07:00:00 |

„Nič mi nebolo nemožné, lebo som chcel." Aj to je jeden z citátov generála Milana Rastislava Štefánika, ktorý sa výrazne zapísal do našich dejín. A my vám garantujeme, že ak budete svojmu synovi pri výchove vštepovať túto myšlienku, tak to neoľutujete. Čím všetkým bol tento náš národný hrdina a legenda inšpiratívny?

1. Bol inteligentný, zvedavý a rozhľadený

Vzdycháme, že život je krátky a súčasne ním ľahkomyseľne mrháme.

 

Milan Rastislav Štefánik bol už od útleho detstva zvedavý a škola ho veľmi bavila. Ako 9-ročný odišiel z rodných Košarísk do Šamorína, aby sa pripravil na štúdiu na strednej škole. Rád sa učil a predvádzal, čo všetko vie. A hoci na neho vraj spolužiaci krivo zazerali, on sa tým vôbec nenechal odradiť. 

Nie je tiež tajomstvom, že ho od detstva fascinovali hviezdy a nočná obloha. Bol významným astronómom, vedcom a na konte má viacero vynálezov. Spomenúť možno napríklad hozentrágle (dnešné traky), či rýchlovazač (dnešná rýchlo väzba). 

Generál bol vášnivým cestovateľom a fotografom. 

 

2. Ľudia sa v jeho spoločnosti cítili dobre

Ruský spisovateľ Lev Nikolajevič Tolstoj o ňom povedal: Bol to úžasne srdečný a milý človek!

 

Doteraz ho počujem, ako sa dokázal od srdca smiať. Mal som ho naozaj rád, spomínal na Štefánika prvý československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk

 

Mnohé zdroje zameriavajúce sa na život tohto velikána uvádzajú, že bol skvelým a šarmantným spoločníkom. Svoj podiel na tom nepochybne malo i to, že sa usiloval byť spravodlivým, čestným a dobrým človekom. 

V Paríži si svojho času privyrábal ako kúzelník. Týmito trikmi neskôr ohuroval aj svojich priateľov. Návštevy ohuroval však nielen tým, ale aj zbierkami rôznych exponátov, vzácnymi predmetmi a kulinárskym umením. 

 

3. Ničoho sa nezľakol a čelil všetkým výzvam

Prekážky treba rozbiť a nie sa im poddávať. 

 

Keď mal Milan 20 rokov, veľmi sa so svojím otcom pohádal. Ten ho dokonca pre jeho príliš liberálne názory vyhodil z domu. 

Ako 24-ročný sa ocitol v Paríži, kde si túžil splniť jeden zo svojich snov - stať sa uznávaným hvezdárom. 

Počas svojho života musel v istých etapách čeliť existenčným problémom a sužovalo ho aj podlomené zdravie. 

Keď začala prvá svetová vojna, nebol príliš prekvapený. Čakal to. Zároveň to vnímal ako možnosť osamostatniť Slovákov. Počas vojny pôsobil Štefánik aj na fronte a to v hodnosti podporučíka. Vykonával prieskumné lety a sledoval pohyby nepriateľov. 

 

 

4. Bol vytrvalý a veľmi odvážny

Pre ľudí pevného predsavzatia a vytrvalosti niet nemožnosti. 

 

Myšlienku oslobodiť svoj národ spod rakúsko-uhorskej monarchie nosil v hlave dlhšie. Spolu s ňou aj víziu spoločného československého štátu. Túto túžbu sa mu podarilo naplniť spoločne s Masarykom a Benešom. Detailmi z dejepisu vás zahlcovať nebudeme :) 

Vytrvalosť a odvahu dokázal aj pri svojich výstupoch na Mont Blanc, či na mnohých expedíciách.  

 

5. Bol to reálny človek, nie vymyslený hrdina

Dokiaľ dýchame, dúfame. 

 

Štefánik síce pod uniformou neskrýval svalnaté telo, akým sa môžu pochváliť Superman, Captain America, či Thor. A zrejme ani nebol taký rýchly a mrštný ako Spiderman... V porovnaní s týmito hrdinami to však bol človek z mäsa a kostí, ktorý sa výrazne zapísal do našej histórie a mal najväčšiu zásluhu na formovaní česko-slovenského zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny. 

 

 

Z dosiahnutého úspechu sa Štefánik žiaľ dlho neradoval a novú republiku, za ktorú toľko bojoval, si príliš neužil...

Milan Rastislav Štefánik mal pred odletom do Československa cestovať vlakom. Odmietol však prechádzať cez územie Rakúska, proti ktorému toľko bojoval. Zároveň ho fascinovala predstava, ako po rokoch úsilia a snahy klesá lietadlom na rodnú hrudu. Dňa 4. mája 1919 sa päť minút pred 12. hodinou lietadlo zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. 3 ďalší členovia posádky i samotný Štefánik boli na mieste mŕtvi. 

 

Mohyla Milana Rastislava Štefánika 

Milan Rastislav Štefánik a rovnako tak aj členovia jeho posádky sú pochovaní nad jeho rodnými Košariskami na Bradle. Určite vám odporúčame výlet s deťmi na toto jedinečné miesto, kde vás tento monumentálny pamätník ohúri.  

 

Fotogaléria

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia